Cresterea copilului

#gravida #dormit #risc #nutrienti #bebelusi #dormit pe spate

Studiu: Dormitul pe spate in timpul sarcinii, periculos pentru copil

Dormitul pe spate in timpul sarcinii este cea mai frecventa alegere a femeilor insarcinate, intrucat aceasta pozitie asigura un oarecare confort. Insa, potrivit unor studii recente, gravidele care dorm pe spate dezvolta un risc mai ridicat de a da nastere unui copil cu o greutate mai mica decat cea normala sau chiar unui fat mort.

Dormitul pe spate creste riscul de deces

Un studiu efectuat recent in Noua Zeelanda sugereaza ca somnul clinostatism - termenul tehnic pentru dormitul pe spate - are legatura cu rata de nastere a unui copil mort.

Cercetatorii au aratat faptul ca mai mult de un sfert dintre cazurile de nastere a unui fat mort ar putea fi evitate prin schimbarea pozitiei de somn a mamei in timpul sarcinii.

De ce este periculos dormitul pe spate

In ultimul trimestru de sarcina, dormitul pe spate devine din ce in ce mai periculos, de aceea este indicat sa renunti la aceasta pozitie. Atunci cand dormi pe spate, toata greutatea uterului pune presiune pe coloana vertebrala, intestine si pe vasele principale de sange. De asemenea, cand dormi pe spate, uterul preseaza vena care transporta sange de la inima la fat si, astfel, fatul este privat de nutrienti si de oxigen si este pus in pericol, avertizeaza specialistii.

Sansele ca fatul sa se nasca mort sunt de sase ori mai ridicate in cazul in care mama doarme pe spate in timpul sarcinii.

Recomandarile specialistilor

Oamenii de stiinta recomanda ca, in cazul in care gravida simte ca ceva este in neregula cu fatul ei, ca miscarile nu mai sunt atat de dese, sa consulte de urgenta un specialist.

Pentru a evita aceste probleme, expertii avertizeaza femeile sa doarma pe o parte, ideal ar fi pe partea stanga, intrucat aceasta pozitie favorizeaza cresterea fluxului sangvin de la placenta la bebelus.

Specialistii recomanda totusi ca femeile care se culca intr-o alta pozitie si se trezesc pe spate sa nu se alarmeze. Se intampla uneori, insa nu reprezinta o problema foarte mare, intrucat organismul, nefind obisnuit cu dormitul in aceasta pozitie, nu iti va da voie sa dormi foarte mult timp asa, astfel bebelusul nu va avea de suferit.

Sursa foto: indiatvnews.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului