Cresterea copilului

#copii homeschooling # homeschooling Romania # homeschooling

STUDIU Homeschooling in Romania - argumentele pro si contra aduse de parinti

In Romania, 8% dintre copiii invata in sistem homeschooling. Parintii romani sunt din ce in ce mai interesati educare copiilor acasa. Peste jumatate dintre parintii din mediul urban ar alege homeschooling, arata un studiu realizat de MKOR Consulting.

Aproape toti parintii (98%) care au luat parte la studiu au declarat ca stiu ce presupune acest concept, iar 73% dintre acestia au o parere buna sau foarte buna despre educarea copiilor acasa.

Interesul ridicat este demonstrat si de faptul ca 92% considera ca acest tip de invatamant ar trebui reglementat in Romania.

Cei mai multi parinti (38%) isi dau copiii la o scoala sau o gradinita de stat. Motivul principal este legat de lipsa alternativelor (27%) ceea ce inseamna ca, printr-o promovare mai buna, alte forme de invatamant se pot dezvolta. Alte explicatii privesc lipsa resurselor financiare si de timp (23%) sau calitatea sistemului de invatamant de stat (22%).

24% dintre respondenti au ales invatamantul privat pentru nivelul crescut de incredere (57%) si nemultumirea fata de sistemul de stat (20%). De precizat ca motivele pentru varianta homeschooling sunt asemanatoare cu cele pentru invatamantul privat.

Principalul argument in favoarea homeschooling-ului este libertatea copiilor de a invata ceea ce le place – 64%. Pe locul al doilea este programul flexibil si ritmul propriu de a invata al fiecarui copil – 35%.

La capitolul argumente contra homeschooling, aproape toti respondentii (97%) nominalizeaza problema socializarii deficitare. Surprinzator este ca problema banilor apare abia pe locul patru dupa socializare, incapacitatea parintilor de a inlocui profesorii si nereglementarea acestui sistem.

Interesant este ca majoritatea celor care a raspuns intrebarilor studiului are copii prescolari sau mai mici ceea ce inseamna ca exista sanse foarte mari ca acest sistem de invatamant sa creasca semnificativ in urmatorii ani si in tara noastra.

„tinem sa precizam ca acest studiu a fost realizat la initiativa noastra, a MKOR Consulting, si face parte din strategia companiei de a testa principalele teme de interes aparute in spatiul public la un anumit moment. Ca element de noutate, cercetarea curpinde si o parte de analiza despre ce inseamna homeschooling-ul in alte tari si care este evolutia sa in Romania. Un lucru este clar, romanii, in special cei din mediul urban, dezamagiti de scaderea calitatii invatamantului de stat, iau in considerare optiunea homeschooling din ce in ce mai mult,” a declarat Corina Cimpoca, Consultant Senior si fondator MKOR.

Studiul „Homeschooling-ul in Romania 2016” a fost realizat intre 19 – 22 septembrie 2016, sub forma unui interviu structurat online – sondaj de opinie online la care au raspuns 1.700 de persoane. 95% dintre respondenti locuiesc in mediul urban, dintre care 48% in Bucuresti, iar 5% locuiesc in mediul rural. Obiectivele studiului au constat in identificarea principalelor perceptii ale parintilor romani asupra homeschooling-ului in paralel cu sistemele standard de invatamant, precum si asupra educatiei copiilor lor, in general.

Sursa foto: babygizmo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top
Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare