Cresterea copilului

#depresie #parinti #copii #protectie #control #competenta

Parintii protectori scad competentele copiilor

 

Esti un parinte hiperprotector, care simte nevoia sa aiba un control total asupra copilului? Trebuie sa fii cu bagare de seama, deoarece un studiu recent arata ca acest tip de comportament poate reduce competentele copilului mai tarziu in viata si poate favoriza aparitia depresiei. Realizat de specialistii de la Universitatea Mary Washington din SUA si publicat in revista "Journal of Child and Family Studies", cercetarea scoate la iveala faptul ca "parintii elicopter" exercita o influenta negativa asupra copiilor.

"Parintii-elicopter" scad abilitatile adolescentilor

In literatura americana de specialitate, parintii hiperprotectori au fost denumiti "parinti-elicopter", intrucat planeaza asupra copiilor, le conduc toate miscarile si incearca sa le rezolve toate problemele. O astfel de atitudine, desi bine intentionata, nu este benefica, intrucat copiii devin dependenti de parinti si nu isi asuma niciun fel de decizie fara acordul lor nici macar in adolescenta.

Holly Schiffrin, autoarea studiului, sustine ca "parintii-elicopter" au tendinta de a-si controla in totalitate copiii si, pentru a-i proteja, incearca sa le rezolve toate problemele, inclusiv cele care tin de notele de la scoala si de micile dispute cu prietenii.

"Fara intentie, parintii trimit un mesaj gresit copiilor, acela ca sunt incompetenti. Daca acesti copii nu incearca sa isi rezolve singuri problemele in adolescenta, nu vor reusi sa si le rezolve nici la maturitate", spune Schiffrin, care sugereaza faptul ca acei adolescenti hiperprotejati ajung sa fie dependenti de parinti, sa aiba competente slabe si sa nu isi dezvolte spiritul de initiativa.

Parintii hiperprotectori pot avea adolescenti deprimati

Vine un moment in viata in care copiii trebuie sa se desparta de parinti, cum ar fi momentul plecarii la studii in alt oras. Atunci cand se vad singuri, fara sprijinul direct al parintilor, acesti adolescenti pot cadea in depresie, deoarece nu reusesc sa gaseasca solutii la problemele care se ivesc. Ei nu stiu sa se descurce pe cont propriu, pentru ca intotdeauna au avut parinti hiperprotectori care au facut treaba in locul lor.

Care este diferenta intre a fi hiperprotector si a-ti ajuta copilul?

Specialistii sustin ca intre cele doua concepte exista o diferenta inmensa. Este benefic sa-ti ajuti copilul sa rezolve o sarcina, insa nu este benefic sa fii hiperprotector si sa te ocupi in totalitate de sarcinile lui. Lasa-i libertate, pentru a se putea "cali" si a-si dezvolta aptitudinile.

Sursa foto: time.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Cele 8 simboluri de bun augur. Tie care iti poarta noroc?

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului