Cresterea copilului

#parinti #copii #tehnologie #dezvoltare copii #efectele nocive ale tehnologiei

Tabletele si smartphone-urile afecteaza dezvoltarea copiilor

Atentie, parinti! Pe termen lung, smartphone-urile si tabletele oferite, la varste fragede, micutilor le pot cauza probleme la nivelul degetelor si al mainilor. Astfel, in opinia expertilor americani, muschii mainilor nu se pot dezvolta asa cum trebuie in urma utilizarii excesive a acestor gadgeturi.

Spre deosebire de scrisul de mana, care le dezvolta muschii degetelor, folosirea dispozitivelor cu touchscreen le face rau copiilor. Terapeutul ocupational Lindsay Marzoli atrage atentia parintilor sa nu isi lase smartphone-urile si tabletele pe mainile copiiilor aflati la varste foarte fragede, pentru o perioada lunga de timp.

"Daca ei se joaca mereu pe iPad si nu indeplinesc acele activitati care implica hartie si creioane, muschii lor raman slabi. Ceea ce vedem astazi sunt foarte multi copii care nu si-au dezvoltat muschii in mod corespunzator", a explicat Marzoli, specialist in cadrul Centrului de terapie si invatare din Maryland, Statele Unite, citata de cotidianul Daily Mail.

Citeste si: Copiii au probleme cu spatele din cauza smartphone-urilor si a jocurilor video


Folosirea tabletei, nu mai mult de doua ore pe zi

Cu multe alte avantaje in ceea ce priveste dezvoltarea intelectuala a copiiilor, tehnologia cu touchscreen este atat de noua, incat expertii se declara rezervati in ceea ce priveste efectele negative pe care le poate cauza pe termen lung.

"Utilizarea continua, fara supravegherea parintilor, timp de trei sau patru ore a tabletei, inseamna, in opinia mea, expunerea la un risc mare asupra dezvoltarii", este de parere dr. Timothy Doran, pediatru in cadrul Centrului Medical Greater Baltimore, SUA.

In acest sens, autoritatile americane au luat deja primele masuri. Astfel, Academia Americana de Pediatrie recomanda ca micutii sa nu petreaca mai mult de doua ore pe zi in fata dispozitivelor video. Totodata, specialistii le recomanda parintilor care au copii cu varste mai mici de doi ani sa nu ii lase in fata ecranelor nici macar un minut. In plus, aceste dispozitive electronice, cum sunt tabletele, computerele sau chiar televizoarele, ar trebui scoase din camera copiilor.

In plus, o alta cercetare a relevat faptul ca aproape trei sferturi dintre copiii de scoala primara au probleme cu durerile de spate si de gat din cauza utilizarii computerelor, jocurilor video si smartphone-urilor.

Citeste si: Pro si contra tehnologiei moderne in viata copilului

Sursa foto: dailymail.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului