Cresterea copilului

#infertilitate #parinti

Testul de infertilitate

Aproximativ 20% din cuplurile tinere intampina dificultati in conceperea unui copil, din diverse motive. Chiar si cuplurile sanatoase, cu varste cuprinse intre 25 si 30 de ani reusesc uneori sa procreeze abia dupa un an de la inceperea vietii sexuale neprotejate. De asemenea, cuplurile care au trecut pragul varstei de 30 de ani pot concepe un copil, in anumite cazuri, abia dupa doi ani de incercari.


Aceste informatii sunt menite sa ii calmeze si sa redea speranta cuplurilor care incearca de ceva vreme sa devina parinti, dar nu reusesc. Nu trebuie sa va fie teama de infertilitate daca dupa primul act sexual neprotejat nu apare mult asteptata sarcina deoarece aceste cazuri sunt destul de rare.


Totusi, daca dupa aceasta perioada indelunga de incercari in perioadele fertile, sarcina se incapataneaza sa nu apara, trebuie sa luati in considerare varianta unui test de infertilitate. Acesta are rolul de a determina daca intr-adevar exista o problema si daca da, cine o are: barbatul sau femeia.


In ce consta testul de infertilitate


Aceste analize constau de obicei intr-o examinare fizica, teste de sange,  testarea lichidului seminal, a ovarelor si in general a tot ce tine de aparatul genital/reproducator atat la femeie, cat si la barbat.


In mod normal, barbatul este primul supus testarii, deoarece analiza acestuia este destul de simpla. La barbati se efectueaza o spermograma, adica analiza care evalueaza calitatea spermei. Abia daca rezultatele partenerului sunt pozitive, se incepe testarea femeii.


In prima instanta, medicul va urmari perioadele de ovulatie (motiv pentru care este recomandat sa iti notezi intr-un calendar toate ciclurile mentruale, pentru a usura munca medicului). Imediat dupa acesta, doctorul va face o verificare asupra permeabilitatii trompelor uterine.


Urmeaza testele de determinare sanguina a unor hormoni implicati in fiziologia menstruatiei FSH, LH, esterogen, progesteron si prolactina.


De asemenea, mai exista o serie de analize care urmaresc sa determine normalitatea uterului si a trompelor, dar si depistarea unor tumori uterine, malformatii, lipirea cavitatii uterine sau leziuni la nivelul trompelor.


Un alt test care pote depista infertilitatea este laparoscopia. Aceasta consta introducere unei sonde in abdomen (printr-o incizie mica) prin care se introduce un telescop care investigheaza din interior trompele uterine si ovarele.


La ce trebuie sa te astepti


Cheltuieli mari


In general aceste analize costa destul de mult. Daca spermograma incepe de undeva de la 30 ron, celelalte analize sunt mult mai scumpe, dar acest lucru depinde foarte mult de spital sau laborator.


Timp pierdut, stres si oboseala


De asemenea, efectuarea acestor analize te va costa foarte mult timp, te vor obosi si stresa pe zi ce trece, mai ales pana vei afla rezultatele.


Complicatii


Uneori, in cazul anumitor teste (cum  ar fi laparoscopia) pot aparea infectii sau alte probleme. De aceea este recomandat sa respecti cu strictete toate sfaturile medicului tau.


Oricum ar fi, nu trebuie sa va descurajati ci sa incercati si sa sperati in mod continuu, pana cand visul vostru se va indeplini.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului