Cresterea copilului

#cancer #leucemie #limfom #copii

Tipuri de cancer la copii

Cancerul este o boala care pare sa nu tina cont de varsta si ii ataca chiar si pe cei mici. Leucemia, tumorile cerebrale sau limfomul sunt doar cateva dintre tipurile de cancer care ii ataca pe micutii lipsiti de aparare.


Cancerul la copii nu apare din cauza alimentatiei ori a stilului de viata nepotriviti, ci de cele mai multe ori, genetica este  motivul principal al aparitiei acestuia.


Cancerul apare atunci cand unele celule din organism incep sa se inmulteasca intr-un mod necontrolat. Astfel, un grup sau o masa de celule aflata in continua dezvoltare este definit ca fiind o tumoare. In cazul in care aceasta tumoare este canceroasa se numeste benigna, iar in caz contrar, maligna.


Este adevarat ca tumorile benigne apar in special la persoanele adulte, trecute in general de varsta de 50 de ani, insa cancerul pare sa fie tot mai des intalnit si in cauzul copiilor. Vestea buna este ca de cele mai multe ori, cancerul in cazul copiilor se trateaza mai usor prin intermediul  chimioterapiei. In general copiii raspund mai bine tratamentului impotriva cancerului pentru ca organismul lor este tanar si poate pentru ca in general sunt mult mai optimisti decat adultii.


Leucemia


Leucemia este cel mai comun tip de cancer la copii. Acesta este de fapt un cancer la nivelul celulelor sangelui. Aceste celule sunt produse de maduva osoasa, iar in momentul in care tesutul produce o cantitate prea mare de celule albe (leucocite) si nu isi mai indeplinesc functia, apare leucemia. Boala face ca celulele albe sa se inmulteasca atat de rapid, incat intr-un timp relativ scurt sa le inlocuiasca trombocitele si hematiile, iar cand acestea din urma dispar, sangele nu isi mai poate indeplini functiile. Ca urmare, copilul va intampina stari frecvente de oboseala puternica, sensibiliate la boli si vanatai chiar si la cele mai usoare lovituri.


Printre simptomele leucemiei se numara: febra si transpiratii nocturne, astenie si stari frecvente de oboseala, dureri de cap, infectii frecvente in organism, scaderea pofti de mancare si a greutatii. Din pacate, aceste simptome apar abia cand boala este intr-un stadiu avansat, asa ca nu sunt prea multe semne care sa arate din timp ca boala se instaleaza.


Limfomul


Desi limfomul este o forma de cancer care afecteza persoanele trecute de 45 de ani, exista totusi cazuri numeroase in care copiii au fost tinta acestei boli.


Limfomul non-Hodgkin este cauzat de faptul ca limfocitele incep sa se inmulteasca necontrolat, declansand aceasta forma de cancer. Limfomul  ataca sistemul imunitar, motiv pentru care copiii cu limfom , trebuie sa aiba si mai multa grija de sanatatea lor.


Alte forme de cancer care apar la copii:


Tumoarea Wilsm sau nefroblastomul  - o formatiune crescuta in interiorul unuia dintre rinichi. Boala este asociata de obicei cu malformatii congenitale.


Retinoblastomul – cea mai frecventa tumoare maligna intraoculara la copii (in general la copiii sub 5 ani). Aceasta forma de cancer se manifesta de obicei prin strabism , durere sau roseata la nivelul ochilor sau abnormal reflex albicios al pupilei ( ochi de pisica amaurotic, leucocoria).
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului