Cresterea copilului

#diaree #giardia #giardia copii #giardia lamblia #tratament giardia

Tratament pentru giardia la copii

Giardia este o afectiune contagioasa a tractului digestiv, frecvent intalnita la copii, si cauzata de parazitul Giardia Lamblia . Principalul simptom al bolii este diareea acuta si este adesea transmisa prin intermediul apei contaminate. Copilul bolnav de giardia risca sa sufere de deshidratare grava si de alte complicatii. Iata ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune si cum se trateaza eficient, astfel incat sa se evite forma cronica si recurenta ei!
 

Care sunt simptomele giardiei la copii?


Copiii mici sunt de 3 ori mai predispusi sa faca giardia decat adultii. Dupa ce copilul se contamineaza cu parazitul, exista o perioada de incubatie pana ce apar simptomele.

Boala debuteaza, de obicei, cu diaree severa, apoasa, dar fara urme hemoragice sau mucus. Giardia afecteaza capacitatea organismului de a absorbi grasimi din dieta, asadar diareea contine grasimi neabsorbite, ceea ce inseamna ca pluteste la suprafata apei, are un aspect usor stralucitor si miroase foarte urat.

Alte manifestari asociate afectiunii sunt:
 


Simptomele dureaza in jur de o saptamana. In cazul in care dureaza mai mult, copilul poate pierde foarte mult in greutate sau poate prezenta semne de malnutritie.

Exista situatii in care dupa trecerea unui episod simptomatic sever apare faza cronica a afectiunii. Simptomele giardiei cronice includ:
 

  • gaze intestinale periodice;
  • crampe abdominale;
  • scaune moi (dar nu neaparat diareice).


Cum se transmite giardia la copii?


Giardia este o boala extrem de contagioasa. Principala sursa de contaminare o reprezinta apa contaminata si urmele de fecale. Parazitul trece in apa prin intermediul fecalelor contaminate. Astfel, sursele de apa publice, piscinele, izvoarele de apa de pe munte sau legumele si fructele crude, spalate necorespunzator reprezinta surse de contaminare cu paraziti.

Micutii isi dau unii de la altii boala in cazul in care unul dintre ei atinge urme de fecale infectate si apoi pune manuta pe diverse obiecte pe care le folosesc frecvent ceilalti copii.
 

Cum se trateaza giardia la copii?


Giardia se diagnosticheaza in urma testarii atente a unei mostre de fecale de la copil si necesita tratament medicamentos. Medicatia folosita in vindecarea bolii are rolul de a distruge parazitii cauzatori de simptome si se prescrie numai de catre pediatru.

Tratamentul dureaza in jur de 5-7 zile, iar medicamentele sunt adesea administrate in forma lichida. Pentru anihilarea completa a parazitului si evitarea recurentei bolii este important sa se respecte cu precizie doza recomandata si intervalele de timp la care trebuie administrate tratamentele.

Unul dintre efectele nocive ale giardiei este deshidratarea, aparuta in urma episoadelor repetate de diaree severa. O parte a tratamentului consta si in administrarea constanta de fluide in vederea restabilirii echilibrului electrolitic.

Este important sa incurajezi copilul sa aiba o igiena corporala corecta, dar mai ales sa se spele pe maini frecvent, in special inainte de mese sau de a baga ceva in gurita.

Dupa tratarea bolii, este important sa iei toate masurile preventive necesare, pentru ca boala digestiva sa nu mai apara - testarea apei potabile, spalarea atenta a legumelor si fructelor, evitarea consumului de apa din surse nesigure etc.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare