Cresterea copilului

#vacanta copii autism #AITA #Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism #autism

Trucuri pentru vacanta de vara. 7 sfaturi de la psihologi pentru parintii copiilor cu autism

Parintii copiilor  cu autism au parte de provocari continue si cand vine vorba despre planificarea vacantelor! Psihologii ii sfatuiesc sa nu-si asume riscuri plecand in concediu, fara sa-si pregateasca copiii. In cazul lor, schimbarile aduse de vacanta ii pot pune serios in dificultate ! 

 

“Pentru copiii cu autism, lumea este o mare necunoscuta cu provocari la tot pasul. Multe dintre lucrurile usoare pentru un copil tipic par misterioase pentru copilul cu autism, de inteles si imposibil de depasit. Confortul lor se bazeaza pe rutinele care la care tin foarte mult”, a declarat  psihologul Daniela Gavankar, presedinta Asociatiei pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA), pentru Acasa.ro. 

Totodata, specialistul afirma ca acestor copii nu le plac vacantele, calatoriile, locurile noi, schimbarea planurilor, sa manance in restaurant noi, sa socializeze cu persoane noi, sa experimenteze lucruri noi. Dificultatile senzoriale pot lua forma unor hiposensibilitati sau hipersensibilitati care pot ingreuna in mod deosebit relatiile sociale. Aceste dificultati apar pentru ca fiecare persoana noua aduce cu sine o experienta senzoriala, dar si de obiceiuri cu totul noi, cu sunete noi, mirosuri, imagini, reactii, toate acestea determinand persoana cu autism sa evite a intra in relatii noi sau in incapaeri ori locuri noi.

Ce este de facut?

Copiii cu autism au nevoie de un timp pentru a intelege si a se acomoda cu noi conditii de viata. Schimbarile mici necesita o pregatire mai mica (cum este o schimbare in rutina zilnica de acasa), insa o schimbare mare cum este o vacanta unde totul este nou, necesita o pregatire mai laborioasa.

”A pleca in vacanta fara pregatire este un risc prea mare pe care va recomandam sa nu il luati si va sugeram sa aveti in vedere unele minime pregatiri, pentru a nu transforma vacanta intr-o lupta de supravietuire. Exista copii care se acomodeaza imediat indiferent de schimbare si exista copii unde anumite conditii noi sunt aproape imposibil de gestionat”, a mai spus psihologul Daniela Gavankar.

De asemenea, specialistul de la AITA ne-a dat cateva recomadari pentru o vacanta reusita atunci cand copilul este autist.

Iata ce trebuie sa faceti inainte de concediu:

  • Daca copilul nu a mai dormit niciodata in alt pat decat acasa, mergeti si dormiti o noapte la bunici, la un prieten si observati cum reactioneaza copilul intr-o casa noua, intr-un pat nou.

  • Daca copilul nu a mai fost niciodata la mare/piscina, va recomandam sa mergeti cu el inainte de concediu la o piscina, sa-l acomodati cu mersul pe nisip si slipul de baie.
  • Daca intotdeauna mananca doar un anumit fel de mancare, si doar in anumite conditii, incercati sa spargeti aceste tipare, sa le inlocuiti cu ceva mai apropiat de ceea ce se va intampla in vacanta. Mergeti la un restaurant, asezati-l in alt scaun, oferiti-I ceva nou de mancare si testate reactia.
  • Acomodati copilul cu o toaleta nou, daca stiti ca are dificultati in a merge in toalete noi.
  • Nu ii dati incaltaminte noua, sapcuta noua sau alte lucruri noi cu care nu este acomodat si unde credeti ca va intampina dificultati de adaptare si acceptare.
  • Luati de acasa multe jucarii si materiale cunoscute si dragi copilului pentru a-l tine ocupat in perioadele in care trebuie sa astepte sau pe plaja.
  • Stabiliti recompense si activitati placute pentru copil si bucurati-va de timpul petrecut impreuna cu veselie, rabdare si multa intelegere.

Sursa foto: thedailybeast.com 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului