Cresterea copilului

#mancat compulsiv #tulburari alimentare #alimentatie #adolescenti #anorexie #bulimie #comportament adolescenti

Tulburarile alimentare, capcana adolescentilor moderni. Care sunt primele si cele mai ingrijoratoare semne?

Tulburarile alimentare sunt afectiunile "viclene" in capcana carora pica tot mai multi adolescenti moderni, potrivit statisticelor. Anorexia, bulimia si sindromul binge eating (mancatul compulsiv) sunt cele trei tulburari care afecteaza cel mai mult adolescentii, in special fetele. Fiecare parinte ar trebui sa cunoasca principalele semne comportamentale ale acestor afectiuni, pentru a se asigura ca au un adolescent sanatos, ferit de consecintele dezastruoase ale acestor boli!

Lynn S. Grefe, presedinte al "National Eating Disorders Association" din Americ, a intocmit o lista cu simptome specifice acestor afectiuni. Expertul sustine ca unele semnale sunt evidente, ca de exemplu slabitul excesiv, insa ca altele nu sunt atat de usor de identificat "cu ochiul liber":

Absenta menstruatiei

Cum tulburarile alimentare, in special anorexia si bulimia, tind sa afecteze mai mult fetele decat baietii, unul dintre semnele alarmante pe care le-ai putea observa este fie ca menstruatia nu i-a venit, desi a ajuns la o varsta destul de inaintata in pubertate, fie a incetat sa mai apara.

Alimente ascunse in camera

In cazul in care suspectezi ca adolescentul tau sufera de o tulburare alimentara, nu ar strica sa faci un "raid" la el in camera si sa vezi daca isi ascunde mancarea, gustarile sau dulciurile pe care i le dai zilnic.

Se joaca cu mancarea in farfurie

Adolescentul dominat de tulburari alimentare va face tot posibilul sa-si ascunda afectiunea. Pentru a nu da de banuit, se asaza la masa cu familia, dar manifesta cateva comportamente alimentare specifice: mananca foarte putin, se joaca tot timpul cu furculita in farfurie, taie alimentele in bucati foarte mici etc.

Se plange tot timpul de greutatea lui

Daca vezi ca fiica sau fiul tau slabeste pe zi ce trece, dar ca totusi se plange ca a luat in greutate, ca arata oribil si nici macar nu vrea sa se uite in oglinda, este un semnal de alarma care ar trebui sa iti dea de gandit.

Da fuga in camera sau la baie dupa fiecare masa

Daca nici nu termina bine de mancat ca si da fuga la baie sau in dormitor, este un semn ingrijorator. Este dominat de sentimente de vinovatie ca a mancat si incearca sa elimine continutul alimentar provocandu-si varsaturile (este un semn clasic de bulimie).

Poarta haine largi

In incercarea de a-si masca evidenta scadere in greutate, adolescentul care odata purta haine mulate trece brusc la tinute vestimentare lejere, foarte largi.

Sursa foto: vebidoo.de

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top
Top