Cresterea copilului

#copii #bebelusi #tulburari de mers #mers #picioare

Tulburarile de mers la copii

Forma picioarelor noului nascut sunt un motiv de ingrijorare pentru foarte multi parinti. Din cauza pozitiei pe care au avut-o in burtica mamei lor, picioarele copilului nou nascut par strambe . In mod normal, aceasta problema nu se agraveaza, ci se amelioreaza imediat dupa varsta de doi ani, cand au invatat sa mearga corect. Insa, in anumite cazuri, micutii pot intampina diferite tulburari de mers.


De cele mai multe ori, aceste mici probleme cu care bebelusii vin pe lume se pot corecta cu ajutorul antrenamentului, in cazul in care deformatia este usoara. Totusi, in cazul in care aceasta este mai complexa, lucrurile pot degenera, daca nu se intervine in timp util.


Malpozitie sau malformatie?


Deformatiile picioarelor micutilor sunt de doua feluri: malpozitii sau malformatii. Malpozitia este tulburarea care se corecteaza cu usurinta odata cu trecerea timpului si cu un antrenament bine stabilit si respectat, in timp ce malformatiile necesita interventie chirurgicala sau tratament ortopedic.


Una dintre cel mai des inalnite malformatii ale piciorului este „varus equin”. Aceasta  inseamna ca laba piciorului este indreptata catre interior, piciorul devine rigid, iar copilul calca pe partea anterioara sau chiar pe varfuri, fiindu-i imposibil sa calce pe toata talpa, asa cum este normal.


Cu cat se observa mai rapid aceasta problema, cu atat trebuie inceput tratamentul ortopedic mai devreme pentru ca picioarele cresc, in aceasta perioada, destul de repede.


Tratamentul conta in mentinerea piciorului cu probleme in ghips pe o perioada destul de scurta (in general 4 – 5 zile).


Mersul antalgic


Daca micutul tau scurteaza timpul de sprijinire pe un picior si se grabeste sa ajunga imediat pe celalalt, poate avea probleme precum tumori sau infectii osteoroarticulare. Mersul antalgic poate fi provocat si de incaltamintea neadecvata.


Incearca sa observi daca micutul tau se plange de dureri la nivelul piciorului, daca are febra fara un motiv clar, daca scade in greutate etc. Aceste simptome, asociate cu schiopatarea, pot sugera o cauza maligna.


Mersul pe varfuri (equin)


Una dintre cele mai frecvente tulburari de mers la copii este mersul pe varfuri. In mod normal, mersul pe varfuri nu este o problema de sanatate, ci o comanda data de creier si chiar o placere starnita de curiozitate a copilului. Atunci cand micutul tau reuseste sa mearga singur, are tendinta de a se ridica pe varfurile picioarelor pentru a se simti mai mare. In timp, copilul renunta la mersul pe varfuri.


Totusi, pentru a te asigura ca totul este in ordine, poti merge cu el la un medic care sa ii faca un control de rutina.


Atentie! Daca micutul tau merge schiopatand, pasind spre exterior sau pe interior intr-un mod evident, nu ezita sa consulti medicul ortoped.


Sfaturi utile:


Nu il forta pe copil sa mearga cand este inca foarte mic. In general micutii incep sa mearga intre 8 si 18 luni, asa ca nu are rost sa insisti mai devreme. De asemenea, atunci cand reuseste sa mearga, lasa-l sa se odihneasca ori de cate ori este nevoie.


Incaltamintea la bebelusi nu este un accesoriu absolut necesar, decat la cateva saptamani dupa ce reuseste sa faca primii pasi. Este mai sanatos pentru micutul tau sa invete sa mearga descult, lucru care ajuta si la dezvoltarea corecta a muschilor labei piciorului. De asemenea, incaltamintea trebuie sa ofere un sprijin bun piciorului si sa nu fie fixa (mai ales ca este perioada in care creste foarte repede).


Nici sosetele pe care le incalta copilul nu trebuie sa fie prea stramte pentru ca ele pot impiedica circulatia normala a sangelui.


Daca micutul tau se plange de dureri ale picioarelor, mergi cat mai repede la medic. De asemenea, controalele de rutina trebuie facute la 18 luni, 2 ani si jumatate si 3 ani si jumatate.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top