Cresterea copilului

#comunicare #sinceritate #respect #toleranta #valori copii #valori familie

Valorile familiale importante pe care trebuie sa le invete si copilul tau

Valorile societatii sunt adesea barometrul principal atunci cand vine vorba despre modul in care gandim si interactionam, dar acestea se bazeaza pe principiile pe care cu totii le invatam in familie, inca din primii ani de viata. Invata-ti copilul sa acorde importanta cuvenita valorilor familiale si fii un exemplu pentru el in acest sens.

Dragostea si respectul

Arata-i partenerului tau dragostea si respectul cuvenit pentru ca micutul sa-si insuseasca si el aceste valori importante. Astfel, el va invata sa fie mai omenos si sa-i accepte pe ceilalti oameni asa cum sunt, cu toate defectele lor.

Comunicarea

Lipsa comunicarii poate duce la probleme grave de comportament, frustrari si stari emotionale care ii afecteaza dezvoltarea. Fa-ti un obicei in fiecare seara sa discuti cu partenerul despre ziua respectiva, faceti planuri doar dupa ce va consultati in familie si impartasiti-va problemele care apar in viata.

Toleranta

Incurajeaza-ti copilul sa nu judece dupa aparente si sa se joace cu alti copii de religii sau etnii diferite. Invata-l sa iubeasca animalele si mediul inconjurator sau sa daruiasca lucruri de care nu mai are nevoie. In acest sens, poti sa mergi cu el la un centru de adoptii si sa luati acasa un caine sau o pisica ori sa-i oferi in dar cateva plante si sa il ajuti sa le creasca.

Altruismul

In ziua de azi este parca din ce in ce mai greu sa primesti ajutor din partea celorlalti. Egoismul si egocentrismul sunt cele care dicteaza, insa copilul nu le cunoaste inca, de aceea este bine sa te vada pe tine cum acorzi mereu o mana de ajutor altor persoane. La fel ca in cazul tolerantei, propune-i sa faceti ordine in jucarii, iar pe cele de care nu mai are nevoie sa le dea unor copii nevoiasi.

Sinceritatea

Atunci cand tu ascunzi mereu adevarul, la fel va invata si el sa faca. Evita pedepsele atunci cand nu greseste grav si astfel il vei incuraja sa fie sincer. Astfel, va invata sa fie onest si va avea curajul sa vorbeasca deschis cu tine ori de cate ori are o problema.

Munca

Invata-l ca nu este nicio rusine sa muncesti si ca nimic nu vine gratis in viata. Roaga-l sa te ajute la treburile casnice, sa plimbe catelul sau sa-si faca curat in camera. Nu uita sa il rasplatesti cu o vorba buna sau chiar cu o recompensa materiala de fiecare data cand isi indeplineste sarcinile.

Sursa foto: movingonupmortgages.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului