Cresterea copilului

#zilele dinozaurilor #dinozauri #eveniment #romexpo

Zilele Dinozaurilor se apropie de final

Aceasta este ultima saptamana in care mai ai sansa unica de a merge la zilele dinozaurilor si de a vedea cele mai incredibile modele, copii identice ale acestor animale preistorice. Acest eveniment este unul educativ, cu un mare impact atat asupra adultilor, cat si asupra copiilor  dornici de cunostinte cat mai multe despre dinozauri, dar si despre preistorie.

Evenimentul ofera micutilor sansa de a descoperi totul despre dinozaurii pe care ii urmaresc cu foarte mare drag in filme sau in desene animate, prin intermediul unui ghid care le va face turul expozitiei.



MICRORAPTOR



77 cm, sub 1 kg.
Acest dinozaur straniu din China a fost centrul unui scandal media si al unei drame paleontologice la inceputul anilor 2000. Doua fosile ale unor specii diferite au fost asamblate in ceea ce se numeste un „specimen himera" si vandute unei prestigioase fundatii de istorie naturala , care a promovat acest specimen ca fiind una dintre verigile lipsa intre dinozauri si pasari. Odata ce s-a descoperit frauda, paleontologul Xu Xing a gasit restul scheletului unuia dintre specimenele utilizate pentru a compune aceasta himera, care s-a dovedit a fi un dinozaur straniu, mic, cu pene, apartinand aceluiasi grup ca si

Dromaesaurul, avand curioasa caracteristica a unor aripi cu pene functionale atat pe membrele anterioare, cat si pe cele posterioare: avea doua perechi de aripi. Potrivit studiilor, membrele nu permiteau zborul prin falfairea lor, dar Microraptorul probabil ca plana intinzandu-si cele patru aripi.



BEIPIAOSAURUS




Lungime de peste 2 metri, 85 kg.
Beipiaozaurul, descoperit in 1996, este o alta specie ciudata din China ce a adus informatii noi despre un tip straniu, putin cunoscut de teropode numite terizinozauri, un grup de dinozauri cu obiceiuri erbivore sau omnivore, care ieseau in evidenta avand un schelet foarte diferit de cel al altor teropode, cu caracteristici precum solduri robuste si cavitate toracica larga, care dadea torsoului mare o forma de butoi; un gat lung si un craniu mic, alungit, care se termina cu un cioc si membre anterioare lungi, cu trei degete, terminate cu cele mai lungi gheare cunoscute (60 cm la Terizinozaur), ale caror functie a facut obiectul multor teorii.Beipiaozaurul isi datoreaza faima si datorita faptului ca este cel mai mare dinozaur cu pene cunoscut. Aceasta specie era complet acoperita cu pene filamentate, in unele parti ale corpului acestea avand lungimi foarte mari.



PSITTACOSAURUS




Lungime de pana la 2 metri; 40 kg.
Este o specie bine cunoscuta avand in vedere ca s-au gasit peste 400 de schelete, spre deosebire de alte cazuri, unde s-a gasit cateva exemplare sau chiar unul singur. Aceste animale au locuit pe Pamant aproape 25 milioane de ani, detinand un record de longevitate in randul speciilor de dinozauri, care adesea traiau doar cateva milioane de ani in medie. Psittacozaurul a fost unul din primii membri ai grupului Ceratopsia, care include Triceratopsul. Spre deosebire de rudele sale cu coarne, aceasta specie mergea biped, pe membrele posterioare, si isi folosea membrele anterioare pentru a aduna hrana. Avea un cioc ca de papagal, ceea ce a dat numele genului. Pe coada avea filamente ciudate asemanatoare cu penele primitive. Daca se va verifica vreodata ca avea pene, descoperirea ar avea o mare magnitudine , avand in vedere ca acesti dinozauri nu sunt inruditi cu cei care preceda pasarile. Recent, s-a gasit un adult cu 34 de pui si s-a sugerat ca adultii aveau grija de puii lor o perioada indelungata de timp.




AMPELOSAURUS



Pana la 15 metri inaltime, cantarind aproximativ 10 tone.
Prima data descris in 1995, faima sa a crescut incepand cu 2002, cand un student la geologie a gasit un schelet excelent care avea sa devina cel mai complet schelet de dinozaur gasit vreodata in Franta. Acest Sauropod apartine grupului titanozauria, predominant in Gondwana spre finalul erei dinozaurilor. Iese in evidenta fiind unul dintre putinele specii cu „gat lung" si placi osoase sau osteoderme pe spate, care functionau ca armura, acesti dinozauri fiind foarte importanti si pentru stabilirea legaturilor dintre fauna Emisferei Nordice si cea a Emisferei Sudice.



TYRANOSAURUS REX



Pana la 13 metri inaltime, peste 5 tone. Fara indoiala, cel mai popular dinozaur dintre toti, cunoscut sub numele de T-Rex, a aparut in filme, documentare, desene animate si jocuri video. Din 1902 si in cea mai mare parte a secolului XX a fost considerat cel mai mare animal carnivor din istoria Pamantului, pana la descoperirea Gigantozaurului. Tiranozaurul era spectaculos din toate punctele de vedere, avand un craniu enorm si o gura foarte mare, o muscatura de patru ori mai puternica decat cea a unui leu si dinti ca niste lame, care ajungeau la 20 cm lungime.

Toate acestea contrastau cu bratele sale mici, care aveau doar doua degete. Datorita ramasitelor descoperite in conditii excelente si a interesului starnit de fiecare noua informatie referitoare la viata sa, specia a fost studiata in amanunt si multe lucrari stiintifice sunt publicate pe aceasta tema; toate acesta au contribuit la buna cunoastere pe care o detinem vizavi de acest „monstru” in carne si oase.


ANKYLOSAURUS



9 metri lungime, 4-6 tone.
Ankylozaurul isi datoreaza Numele termenului medical ankylosis, datorita faptului ca, atunci cand B. Brown a descoperit o fosila a acestei specii in 1908, a fost surprins de nivelul ridicat de fuziune osoasa din craniu si schelet, in special din vertebre, determinand o rigiditate a coloanei suficienta pentru sustinerea greutatii armurii sale caracteristice, formate din placi osoase. O alta caracteristica distinctiva a Ankylozaurului este masa osoasa de
dimensiuni mari de la varful cozii, care se crede ca functiona ca arma de aparare impotriva pradatorilor. Armura formata din placa osoasa pare sa fie un mecanism de aparare pasiva.
Acest animal a dat numele unui intreg grup de dinozauri cu armura (ankylozaurii) si constituie cea mai mare specie din cadrul acestui grup. De asemenea,este si cel mai popular, avand aparitii in aproape toate cartile, documentarele, jocurile video si filmele despre dinozauri.



GIGANTOSAURUS


 
Peste 14 metri, potrivit estimarilor, cu o greutate de 6-7 tone.
In prezent cunoscut ca cel de-al doilea carnivor, ca marime, al tuturor timpurilor, dupa Spinozaurul African; la momentul descoperirii de catre vanatorul amator de fosile Ruben Carolini in 1993, s-a situat pe primul loc, pana la momentul respectiv detinut de binecunoscutul Tiranozaurus Rex. Acest carnivor patagonian urias apartine unei clase inrudite cu Carcharodontozaurul, un carnivor african de dimensiuni mari descoperit spre finalul anilor ’90. Recent, au fost descoperite in Patagonia ramasitele a altor doi carnivori uriasi, la fel de mari ca si Tiranozaurul si inrudite indeaproape cu Gigantozaurus. Potrivit estimarilor bazate pe ramasitele partiale ale unui craniu de Gigantozaur, acest craniu ar ajunge la 211 cm, depasind cu mult dimensiunea craniului de Spinozaur (175 cm), fiind astfel cel mai mare craniu de teropod cunoscut.



SPINOSAURUS




16-18 metri potrivit estimarilor, 7 tone.
Spinozaurul este considerat in prezent cel mai mare, cel mai greu si cel mai inalt carnivor teropod al tuturor timpurilor, depasind cu mult, potrivit mai multor estimari, renumitii Gigantozauri, Carcharodontozauri si Tiranozauri.  Este similar Baryonixului si difera de acesta nu doar prin dimensiunile superioare ci si prin ghimpii neurali foarte lungi de pe vertebre, care sunt orientati in sus si, potrivit specialistilor, trebuie sa fi fost acoperiti de piele, formand o membrana intinsa, pentru care au fost sugerate mai multe utilizari.

Asemeni Baryonixului, Spinozaurul avea un craniu lung cu falci asemanatoare crocodilului, iar narile erau situate sus, in spate, langa ochi, toate acestea sugerand un comportament acvatic sau semi-acvatic. A fost descoperit in 1912 de oamenii de stiinta germani, dar a intrat in atentia presei dupa descoperirile din anii 1990 si aparitia sa intr-un film cunoscut.

Sursa foto : colleges.ac-rouen.fr
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare