Dragoste

#secret #casnicie #familie

E bine sa ai secrete intr-o casnicie?

Intimitatea prespune sa spui tot, sa nu existe secrete intre tine si partenerul tau, nu-i asa? Nu si daca vreti sa traiti fericiti pana la adanci batraneti.

Sunt multe cupluri care vad relatia perfecta, relatia in care nu exista secrete, in care cei doi parteneri nu cunosc termeni precum intimitatea personala sau subiecte tabu. Este insa normal lucrul acesta?

Este adevarat ca partenerii  trebuie sa fie deschisi unul fata de celalt si sa nu se minta unul pe celalalt pentru ca relatia sa fie una benefica. Insa, cu misterul care sa intretina focul pasiunii cum ramane?

Sa tii un secret intr-o casnicie poate fi de multe ori ceva demn de laudat si in niciun caz de reprosat.  Bunica mea imi spunea tot timpul „Musca-ti limba” si a reusit sa gestioneze un mariaj fericit timp de 53 ani . Iar, specialistii sunt de parere ca iti poti da seama de cat de sanatoasa este o casnicie dupa numarul de urme ale dintilor lasate pe limba.

Iata cateva exemple de dezvaluiri facute partenerului/partenerei care au dus la destramarea cuplului:

•  „I-am spus intr-un final ca are penisul prea mic. Cum altfel as fi putut sa-l fac sa inteleaga care este motivul pentru care eu nu simt placere atunci cand fac sex cu el?”
•  „Trebuia sa stie ca nu ma mai excit din cauza ca e prea grasa. Este adevarul si poate asta o s-o motiveze sa slabeasca”
•  „Il iubesc dar nu ma simt atrasa de el. Nu pot trece peste felul in care arata si trebuie sa stie lucrul acesta”

 

Ce se intampla cand pasezi „cartoful fierbinte”?

 

Toate aceste secrete dezvaluite in numele sinceritatii sunt menite sa-ti usureze tie constiinta dar in acelasi timp paseaza suferinta celuilalt.  E ca un soi de joc marital al emotilor. Iar acest joc poarta denumirea de „cartoful fierbinte”. Cum functioneaza acesta? Iata un exemplu: „eu m-am simtit prost din cauza aventurii pe care am avut-o, din cauza banilor pe care ti i-am ascuns de tine sau din cauza vorbelor rele pe care i le-am spus mamei tale si ti-am spus-o. Acum, eu m-am eliberat, insa tu ai ramas sa te simti prost, asta pana cand imi spui si tu un secret si uite asa ne eliberam amandoi.”

Insa, desi in multe cazuri functioneaza, acest joc are lipsurile lui si poate duce la suferinta si certuri. 

In esenta ei, intimitatea presupune o deschidere de sine. Esti intim cu cineva atunci cand te deschizi in fata lui si ii spui absolut tot ce crezi si simti precum si tot ce ai facut sau experimentat pana acum. Confortul, usurarea si placerea pe care le simti atunci cand imparatasesti secretele tale cu cineva care stie sa te asculte si sa te inteleaga sunt suficiente pentru a ne da seama de ce atingerea unui astfel de intimitati in cuplu, este pentru multi, un soi de cautare a Sfantul Graal in lumea relatiilor.

Inca din copilarie, visam sa avem acel „cel mai bun prieten”, persoana in fata careia sa ne putem deschide sufletul si care sa ne pretuiasca suficient incat sa se deschida si ea in fata noastra. Ne imaginam ca avem suficiente lucruri in comun pentru ca timpul petrecut impreuna sa fie unul placut si ca tinem suficient unul la celalalt pentru a face diferentele dintre noi tolerabile. Cand vine momentul sa ne casatorim purtam cu noi acest model de prietenie si incercam sa-l includem in viata de cuplu. Problema este ca aici avem de-a face cu sexul si banii. Doua subiecte care in copilarie nu influentau sub nicio forma relatia noastra de prietenie.

 

Cand secretele lovesc in „iluziile necesare iubirii”

 

Sexul si banii, precum si faptul ca imparti o baie, dobandesti niste socri si cresti copii pot complica lucrurile intr-o casnicie. Prietenii apropiati pot avea pareri diferite in vederea educatiei celor mici si pot gasi aceste opinii ca fiind stimulante. Parintii insa, insista sa ajunga tot timpul la un consens si vad opinile diferite ca fiind ceva alarmant. Prietenele cele mai bune pot impartasi secrete sexuale. In schimb, iubitii care impartasesc secrete sexuale in spiritul prietenii nu si asta pentru ca ajung la frustrari si inhibitii.

Tocmai de aceea, este de preferat  ca, cel putin intr-o casnicie, sa pastrezi un echilibru in ceea ce priveste intimitatea fizica, familiala si financiara si sa protejezi astfel acele „ iluzii necesare iubirii”. In acelasi timp insa, fiecare adevar nespus poate duce la crearea unei mici bariere intre tine si partenerul tau.

 
Ca atare, ce secrete sunt benefice imbunatatirii unei casnicii? Si cum le deosebesti pe acestea de secretele dezvaluite dintr-un interes personal care pot duce la indepartarea de partener?

 

Am vazut multe cupluri care se mint unul pe celalalt pe motive cum ar fi plata curentului, numarul de pahare de alcool consumate, pretul unei rochii sau o discutie cu seful. Minciuni pe care de altfel nu i le-ai spune celei mai bune prietene si asta pentru ca prietena ta nu s-ar supara pe tine si nici n-ar isca un scandal.

O  minciuna dezvaluita te poate indeparta de partener dar in acelasi timp un partener iritat si nervos se poate transforma intr-un amant nepriceput in dormitor si nici asa nu-i bine.

 

Ce te faci cu partile „mai greu de iubit”?

 

Sunteti doua individualitati separate si un lucru pe care il face unul dintre voi inevitabil la un moment dat il va deranja pe celalalt si invers. Tocmai de aceea, este indicat ca partile din tine „mai greu de iubit” sa le tii secrete.

Te asigur ca sotul tau, chibzuit cu banii de fel, va dormi mult mai linistit noaptea daca nu va sti ca tu ai dat o avere pe o pereche de pantofi. Mai ales daca banii aceia erau castigati de tine. Pastreaza astfel secretul si bucura-te de noii tai pantofi. Iar, sotul tau ti-i va admira fara sa  se simta frustrat ca putea achita o rata la banca cu acei bani.

Binenteles ca lucrurile acestea le inveti in timp. Cu cat iti cunosti mai bine partenerul cu atat iti poti da seama usor de ce-l raneste si ce nu.

Trebuie sa intelegi insa ca multe cupluri decid sa pastreze aceste secrete din prea multa iubire pentru partener si nu din vreun alt motiv meschin. Astfel, sotia ii spune sotului ca este un bucatar desavarsit doar pentru ca stie ca aceasta minciuna il face atat de fericit. La randul lui, barbatul ii spune sotiei sale ca nu arata grasa deloc doar pentru ca stie ca aceasta are nevoie sa capete mai multa incredere in ea. Fiecare ii spune celuilalt cat de minunata este viata sexuala in casnicie, evitand sa precizeze de fanteziile pe care le au cu vecina sau noul asociat de la firma, doar pentru a nu aparea probleme in in dormitorul conjugal etc.

Trebuie sa ai grija insa sa pastrezi un echilibru intre ceea ce decizi sa spui si ceea ce vrei sa ramana secret in casnicia ta. Nu de alta dar poti sa dai dintr-o extrema in alta. Sa fii mult prea deschisa si sa-ti ranesti iremediabil partenerul sau sa ai prea multe secrete si sa transformi casnicia ta in doua vieti paralele unite doar de rate la banca si copii.

 

Foto : www.fbccove.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului