Activitati pentru copii

# obiceiuri parinti #educare copil #crestere copil #parinti

4 greseli pe care le fac parintii si care ii impiedica pe copii sa devina lideri la maturitate

Orice parinte isi doreste ca atunci cand devine adult, copilul sau sa fie un adevarat lider, puternic si responsabil pentru actiunile sale. Sunt insa unele greseli care ii impiedica pe copii sa devina lideri la maturitate. Iata care sunt acestea!

Nu ii permiti copilului sa invete ce inseamna riscul

Intr-o lume plina de pericole la fiecare pas, parintii au devenit tot mai precauti si cauta sa isi protejeze copiii excesiv. Prin aceasta atitudine, parintii nu ii incurajeaza insa pe copii sa dezvolte un comportament prin care sa invete sa isi asume riscuri. Specialistii au observat, de exemplu, ca un copil care stie ce inseamna o julitura la genunchi atunci cand se joaca afara, este predispuns sa aiba fobii ca adult. Copiii au nevoie sa cada de cateva ori ca sa invete ca acest lucru este normal. Un parinte care elimina riscurile de orice fel din viata copilului, nu va creste un lider, ci un adult arogant si fara stima de sine.

Te implici prea repede sa il salvezi

Atunci cand un parinte sare imediat sa isi salveze copilul dintr-o situatie complicata si il asista in orice face, nu il mai lasa pe copil sa invete sa faca fata problemelor si sa gaseasca solutii prin propriile forte. Mai devreme sau mai tarziu, copilul incepe sa se obisnuiasca cu ideea ca intotdeauna este cineva acolo care il va scoate din orice situatie. In lumea reala, insa, lucrurile nu fuctioneaza asa, iar aceasta gandire il va impiedica pe cel mic sa ajunga un adult responsabil, capabil sa ia decizii si sa isi asume consecintele faptelor sale.

Nu iti recunosti propriile greseli

Orice tanar cu o gandire sanatoasa isi va dori la un moment dat sa isi ia zborul si sa experimenteze cat mai mult. Recomandat este ca parintii sa ii ofere copilului aceasta libertate, dar oferindu-i si ajutorul de care are nevoie pe drumul pe care fiecare si-l alege. Psihologii indeamna orice parinte sa ii povesteasca copilului despre greselile pe care si el le-a facut cand avea aceeasi varsta, intr-o maniera care sa il ajute pe copil sa faca alegeri mai bune. Copiii trebuie sa fie pregatiti inclusiv pentru esecuri sau pentru situatii mai putin placute si sa faca fata consecintelor deciziilor lor. Ca parinte, povesteste-i experiente similare prin care ai trecut si cum ai facut fata, ce te-a determinat sa procedezi intr-un anumit fel si care au fost lectiile pe care le-ai invatat dintr-o situatie.

Nu faci ceea ce spui

Fiecare parinte are responsabilitatea sa modeleze viata copilului si sa il ajute sa devina un adult care isi respecta cuvantul si este responsabil pentru toate actiunile sale. Fii un model de urmat pentru copilul tau! De exemplu, ai grija sa fii mereu onest si corect cu cei din jur pentru ca acest comportament va fi cu siguranta observat si de copilul tau. Ofera ajutorul celor care au nevoie, respecta regulile peste tot pe unde mergi, incearca sa schimbi lucrurile in bine acolo unde te duci, iar copilul tau va observa si va face la fel.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului