Activitati pentru copii

#evaluare scolara # teste scolare # avantaje teste online #teste online #copii

5 avantaje ale testelor online pentru evaluarea cunostintelor scolare

 

Testele online pentru evaluarea cunostintelor scolare sunt o solutie foarte practica pentru elevii care vor sa obtina performanta si sa stie exact care este nivelul lor. In acest fel, pot sa-si dea seama cum isi pot imbunatati rezultatele, iar acest sistem este cu atat mai util in aceasta perioada, cand orele se desfasoara online.

Printre cele mai bune teste pentru elevi se numara si testele standardizate, care vin cu numeroase avantaje, fata de alte sisteme de evaluare a competentelor scolare. Iata care sunt acestea:

1. Au la baza principii stiintifice de evaluare

Testele standardizate sunt concepute pe baza unor principii stiintifice, care permit o evaluare foarte corecta, fara erori. Creatorii acestor teste sunt specialisti in psihometrie si profesori, care folosesc proceduri statistice consacrate international.

2. Rezultatele sunt obiective

Rezultatele obtinute de elev in urma unui test standardizat vor fi 100% obiective, riguroase si valide, pentru ca folosesc metode complexe. Testele standardizate functioneaza in baza metodei IRT - Item Response Theory, ceea ce face ca testul respectiv sa nu fie unul static. Practic, este generat de fiecare data un alt test, cu subiecte diferite, facandu-l usor de utilizat acasa, dar si la clasa.In acest fel, este eliminata complet subiectivitatea unui evaluator, care ar putea sa fie prea sever sau prea bland cu elevul. In plus, rezultatele nu vor fi influentate de conditiile de testare.

3. Ofera rapoarte detaliate

In urma efectuarii unui test de acest fel, elevul va obtine un raport de performanta foarte clar si detaliat, care va indica domeniile sale de competenta, dar si zonele in care este mai slab pregatit si trebuie sa mai studieze. Tot cu ajutorul acestui raport, elevul va afla care este pozitia lui la nivel national, comparativ cu elevii din acelasi an de studiu.

4. Ajuta la monitorizarea progresului unui elev

Testele online standardizate acopera intreaga materie scolara anuala printr-un singur test si ofera posibilitatea elevului de a repeta testarea ori de cate ori doreste, fara ca intrebarile sa se repete. In acest fel, el isi va putea monitoriza constant progresul, comparand in istoricul contului sau rezultatele initiale si noile rezultate, dupa ce a mai aprofundat materia. Astfel, va observa foarte clar daca exista o evolutie in timp.

5. Prezic performanta ulterioara a elevului

Aceste teste sunt un indicator relevant pentru performanta viitoare a unui elev, pentru ca ele pot prezice rezultatele ulterioare, pe baza celor actuale. In acest fel, copilul va avea o imagine clara a nivelului la care va putea ajunge si va intelege daca este necesar sa depuna mai mult efort la o anumita materie, pentru a obtine rezultate mai bune.

In concluzie, testele online de evaluare a cunostintelor scolare sunt un instrument foarte util pentru elevi, dar si pentru parinti sau profesori. Testele pot fi folosite oricand si ori de cate ori este nevoie, pentru o monitorizare pe termen lung a performantei scolare. Ele ofera date obiective, clare si detaliate, care vor fi de mare ajutor elevilor care vor sa obtina cele mai bune rezultate.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente-pentru-tine-si-copilul-tau