Activitati pentru copii

#minciuni copii #copii #parinti

7 minciuni pe care parintii le spun frecvent copiilor. Evita-le!

Minciunile sunt considerate de multi parinti un fel de "limbaj" pe intelesul copiilor. Este mai simplu sa il minti ca taticul este plecat la munca, cand de fapt sunteti despartiti, sau ca pe copii ii aduce barza, decat sa ii spui adevarul, uneori prea dureros si prea greu de inteles chiar si de adulti, daramite de un copil.

In realitate, copiii pot intelege mai multe lucruri decat cred parintii si nu trebuie mintiti niciodata, asa cum nici ei la randul lor nu trebuie sa-si minta parintii. Toti copiii merita sa stie adevarul, oricat de dureros sau greu de suportat ar fi, pentru ca altfel il pot descoperi singuri si isi pot pierde increderea in parinti. In plus, cum sa pretinzi de la copilul tau sa spuna adevarul atata timp cat tu nu o faci?

1. Cand divortezi si il minti ca tati e plecat la munca

Continui sa ii spui periodic copilului ca taticul lui este plecat la munca si ca se va intoarce mai tarziu, desi stii bine ca acest lucru nu este adevarat.

Copilul poate creste cu impresia ca munca sau serviciul presupune o absenta pe termen lung sau il tine mereu departe pe tatic de el, si ar putea dezvolta o aversiune fata de munca.

2. Cand ii spui ca injectia nu doare deloc, desi stii ca nu e asa

Este cea mai mare greseala pe care o poti face ca parinte! Micutul tau are incredere in tine si se asteapta sa nu il doara nimic. Daca isi da seama ca l-ai mintit, cu greu ii vei mai recapata increderea pierduta!

3. Cand ii spui ca daca nu merge la somn, atunci vine Bau Bau si il mananca sau chemi politia sa vina sa il ia

Invocarea lui Bau Bau in disciplinarea sau educarea copilului aduce mai mult rau decat bine in comportamentul lui. Nu face decat sa sperie copilul si sa accentueze angoasele si temerile lui.

4. Cand vrei sa faci sex cu partenerul si ii spui ca mergeti sa dormiti putin

Daca vreti sa aveti momente de intimitate in spatele usilor inchise, nu este nevoie sa mintiti copilul. Nici nu ii puteti spune ce faceti exact, insa ideal este sa ii cultivati de mic ideea de intimitate sau de momente private. Fiecare persoana are nevoie de intimitate, inclusiv el, si trebuie sa ai discutii frecvente pe tema asta cu el.

5. Cand ii spui ca pe copii ii aduce barza, pentru a evita discutia despre cum se fac copiii

Pe masura ce cresc, copiii incep sa-si dea seama de banalitatea si absruditatea acestei idei.

Micutul tau este mai istet decat crezi, iar daca nu initiezi mai repede discutia despre cum se fac si se nasc copiii, va afla din surse nepotrivite, care l-ar putea induce in eroare.

6. Cand ii spui ca daca minte, ii creste nasul ca lui Pinocchio sau ca ii apare o pata pe frunte pe care doar tu o vezi

Povestea lui Pinocchio are o morala pe care fiecare copil trebuie sa o invete. Dar nu folosi aceasta metafora pentru a-l determina pe micut sa spuna adevarul.

Copilul s-ar putea speria foarte tare si ar putea deveni frustrat de ideea ca a spus o minciunica si ca poate ii creste nasul. Incearca sa il inveti cat este de important sa spuna adevarul, prin motive si explicatii, nu prin minciuni.

7. Cand ii spui ca daca inghite guma i se lipeste de mate sau ca daca tine ochii incrucisati ii raman asa

Oricui i se poate intampla sa inghita accidental guma, daramite unui copil mic. Daca ii spui mereu ca i se va lipi de mate, micutul tau se va speria atunci cand va inghiti din greseala gumade mestecat si va intra in panica.

Nu este indicat sa folosesti sanatatea copilului ca pretext pentru a nu face anumite lucruri si a se purta furmos.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente-pentru-tine-si-copilul-tau