Activitati pentru copii

# importanta citit #citit #copii

Importanta lecturii in dezvoltarea copiilor: 5 modalitati ca sa le starnesti interesul pentru citit

Lectura ne permite sa calatorim in lumi diferite de-a noastra. Intre paginile unei carti ne putem cufunda in vietile unor personaje interesante si putem descoperi culturi diferite. Totodata, lectura este si o modalitate de a invata cuvinte si fraze noi, de a identifica emotii si de a dobandi abilitati si cunostinte esentiale.

 

Avand in vedere potentialul de invatare, efectele lecturii asupra dezvoltarii copilului sunt vaste, iar acest lucru a fost demonstrat stiintific. In acest context, parintii si cadrele didactice sunt pilonii de baza pentru a le starni copiilor interesul fata de lectura.

Daca citesti impreuna cu copilul tau acasa, completezi ceea ce invata la gradinita ori la scoala si, in plus, ii oferi informatii suplimentare si raspunsuri la intrebari pe care, de multe ori, nu are ocazia sa le adreseze in clasa.

Iata cateva modalitati prin care poti convinge un copil sa citeasca mai mult.

1. Provoaca-l sa descopere cartile

Chiar daca nu stie inca sa citeasca, un copil poate fi fascinat de povestile din carti: atat de vocea celui care i le spune, cat si de imagini. Drept urmare, o carte pentru copii trebuie sa fie printre obiectele esentiale din camera celui mic. Citeste-i cu intonatie si arata-i obiectele desenate pe pagina, astfel incat sa le poata identifica ulterior. Opreste-te din lectura si explica-i momentele mai complicate sau cuvintele pe care nu le stie inca. Cititul cu voce tare este un experiment care nu ar trebui sa se opreasca dupa ce copilul invata cuvintele si se poate bucura in intimitate de placerea lecturii. Este o activitate care intareste legatura dintre parinti si copii si ii ajuta pe cei din urma sa se concentreze mai bine.

2. Adauga lectura in rutina zilnica

Lectura zilnica formeaza obiceiuri sanatoase. Daca ii citesti copilului inca din primele luni de viata, el se va obisnui sa auda povesti zilnic si astfel va ajunge sa ceara singur „doza“ de lectura. In timp, cand cel mic va invata sa citeasca, isi va stabili propriile obiceiuri de lectura, iar cartile nu vor reprezenta o noutate pentru el cand va merge la gradinita.

De asemenea, o varietate cat mai mare de carti il va ajuta sa descopere lumi noi, culturi diferite si personaje inedite. Totodata, lectura il va ajuta sa-si dezvolte imaginatia si sa fie creativ in viata de zi cu zi.

3. Continua discutiile dupa lectura

Dupa ce termini de citit o poveste, continua sa discuti cu cel mic despre cele intamplate intre paginile cartii. In functie de varsta copilului, ii poti adresa intrebari precum: „Ți-a placut povestea?“, „Care este personajul tau preferat?“, „De ce crezi ca printesa/ printul a luat o asemenea decizie?“ sau „Cum ti s-a parut finalul?“. Conversatiile dupa lectura pot incepe, deseori, la initiativa copilului, mai ales daca a fost incantat de poveste.

4. Ai rabdare

Uneori, uitam cum eram la varsta copilariei, insa, atunci cand devenim parinti, trebuie sa ne intoarcem la acea perioada din viata noastra. Ca adulti, consideram lectura o activitate naturala, fluenta si motiv de satisfactii. Insa, copiii nu au aceleasi sentimente, cel putin nu de la primele incercari. Pentru inceput, trebuie ca cel mic sa inteleaga mecanismul din spatele lecturii: cuvintele se citesc de la stanga la dreapta, se urmaresc randurile si paragrafele si se da pagina atunci cand am terminat de parcurs fila curenta. De aceea, trebuie, ca parinti, sa fim rabdatori si sa le explicam celor mici intregul proces al lecturii.

5. Implica si alti copii

O activitate de grup este preferata in multe cazuri cand vine vorba despre copii. Cei mici adora sa petreaca timp impreuna, iar acest lucru se poate intampla si in timpul lecturii. Prietenii copilului pot forma un club de lectura, chiar daca cei mici vor fi, pentru inceput, doar spectatori, nu cititori. Discutiile de dupa pot fi mult mai interesante, daca sunt implicate mai multe voci.

Nu in ultimul rand, nu pierde din vedere faptul ca cei mici imita comportamentul adultilor. Astfel ca, daca isi vad parintii citind, interesul pentru lectura ar putea fi mai mare.

Sursa foto: Yuganov Konstantin/ Shutterstock.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele