Activitati pentru copii

#Protozelul trasnit #editura all #Daniel Eberhat #lectura copii

INTERVIU ACASA.RO Daniel Eberhat, scriitor, despre ce inseamna o carte buna pentru copii

Daniel Eberhat este director executiv la Editura ALL, tata si scriitor de carti pentru copii, deci cea mai indreptatita persoana sa ne vorbeasca despre cat de importanta este lectura in viata copiilor nostri.

1. Cum stimulam dorinta copiilor de a citi? Ce rol au parintii in acest proces?

Cei mai multi copii vor arata interes pentru carti daca sunt inconjurati de ele. Cititi-le de cand sunt mici, cititi si recititi voi insiva carti care va plac, iar copiii va vor imita. Atentie, curiozitatea lor nativa trebuie intretinuta in mod inteligent. Asta inseamna ca trebuie sa le cumparati copiilor carti in mod constant, ca trebuie sa va intereseze si cartile pe care ei le citesc de placere, adica volumele contemporane, nu doar sa le bifati pe cele din programele scolare. De ce precizez acest lucru? Pentru ca literatura contemporana se adreseaza copilului de astazi, un copil cu interese si pasiuni diferite de copiii generatiei mele, de pilda. Este simplu, pentru a iubi literatura, trebuie sa il ajuti cu volume in ale caror povesti sa gaseasca elemente familiare, sa se regaseasca.

2. Care a fost cartea ta preferata in copilarie? De ce?

Am copilarit pana tarziu, asa ca volumele preferate s-au succedat odata cu varsta. Imi amintesc insa foarte bine prima cartea pe care am citit-o, poate si pentru ca povestea povestii e una (a)tipica: aveam in jur de 7 ani si ii innebunam pe parinti, care, aveau, n-aveau, treaba, trebuiau sa-mi citeasca mie la televizor in fiecare sambata seara, cand ma uitam la Telecinemateca. La un moment dat, satui probabil, mi-au zis: Ia pune tu mana si invata sa citesti ca lumea! Si mi-au trantit in brate volumul II din Cei trei muschetari, pentru ca primul volum era imprumutat nu se stie cui. Si asa am descoperit cititul, de la jumatatea actiunii, fapt care nu m-a deranjat absolut deloc. Tin minte ca mi se incurcau circumvolutiunile cand incercam sa-mi dau seama cum se pronunta d’Artagnan si Athos (h-ul se auzea cat de apasat in mintea mea).

3. Ai scris un volum adresat si copiilor, dar si parintilor, "Protozelul trasnit:. Spune-le, te rugam, parintilor care ne citesc 3 motive pentru care ar trebui sa le cumpere celor mici volumul tau.

Cartea este un basm contemporan care ofera, in mod intentionat, niveluri diferite de interepretare a textului pentru categorii diferite de varsta, de aceea va fi o lectura placuta si pentru tine, si pentru copilul tau. Apoi, este povestea in sine, putin atipica, spusa cu umor si ironie, cu teme actuale si, cum altfel, cu o morala: cel mai bun lucru pe care-l poţi face este sa-ţi descoperi propriul talent, pentru ca nu poti „fura” harul altcuiva. Mai sunt si referintele la cultura pop, ilustratiile lui Tudor Plaiesu si ma opresc aici pentru ca deja am enumerat mai mult de trei motive.

4. In calitate de autor, dar si de parinte, crezi in beneficiile lecturii? Care ar fi acestea?

Fiecare poate beneficia in alt mod de lectura. Cand vorbim de scolarul mic, lectura este in mod dovedit o modalitate de a dezvolta creierul. Este un termen englezesc fara un corespondent exact in limba romana, se numeste literacy si aceasta abilitate este considerata capacitatea de a intelege, de a evalua, de a folosi si de a reactiona la textul scris. Este considerata o abilitate din categoria celor esentiale („life skills”) pentru ca te ajuta sa fii adaptabil, sa iei decizii si sa ai comportamente adecvate la situatii de zi cu zi.

Apoi, pentru ci cu exercitiu, lectura este o placere in sine, o forma de divertisment. Pentru anumiti cititori este o evadare, pentru altii o terapie. As putea spune ca atatia cititori, atatea beneficii.

5. Ce inseamna, din punctul tau de vedere, o carte buna pentru copii?

Stiti cartile pe care copiii te pun sa le tot recitesti? Acesta este unul dintre teste. Sa fie o carte pe care copilul sa vrea sa o auda inca o data. Aceea a fost o carte buna pentru copilul tau in acel moment al dezvoltarii lui, nu neaparat „buna” pentru totdeauna. La modul general consider ca o carte buna pentru copii se citeste de placere, cu nerabdare, are mesaj, actiune, ilustratii atractive, limbaj accesibil, fara sa fie simplist, si personaje memorabile, cu care copiii sa se identifice, la care sa aspire. si, evident, mai presus de toate este povestea – o carte buna inseamna o poveste buna, forma fara fond nu rezista testului timpului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele