Activitati pentru copii

#tabere coolturale #pasionati de cultura #tabere copii #copii

Tabere speciale pentru copiii pasionati de cultura

Tabelerele speciale in care copiii nu doar se distreaza si viziteaza lucruri noi insa reusesc sa-si dezvolte pasiuni, sa-si gaseasca drumul in viata si chiar sa-si dezvolte interesul pentru cultura sunt din ce in ce mai cautate. Taberele Coolturale exista si in Romania din 2013 si sunt apreciate de multi parinti si copii deopotriva.

Taberele Coolturale sunt adresate copiilor cu varste cuprinse intre 7 si 18 ani (nu si parintilor, desi unii insista). Un sfert tabara "clasica" – cu sport si drumetii in natura, un sfert excursie culturala, un sfert conferinte si ateliere practice cu personalitati importante si un sfert distractie... Cam asa ar putea fi definite taberele, daca acestea s-ar limita la definitii si daca ar fi ceva mai putin decat experiente unice pentru fiecare participant.

"Daca Tabara Coolturala ar fi doar o extindere a programelor educationale cu care elevii sunt obisnuiti, ar fi o plictiseala teribila", declara Mihaela Petrovan, presedintele Asociatiei BookLand. "Scopul nostru este acela de a deschide mintile tinere, a le oferi inspiratie si motivatie - totul intr-un cadru natural, dominat de ideea de joc, de provocari si de starnirea curiozitatii."

In 2017 primele doua module se desfasoara in Comitatul Galaway din Irlanda, respectiv in Stockholm, Suedia. Apoi, programul continua cu module pe varii grupe de varsta in trei locuri de vis din tara noastra: Valea Lotrului, Predelut - Bran si Gura Portitei - Delta Dunarii.

Programul este menit sa-i uneasca pe copii prin activitati captivante. Acestea variaza de la vizitarea obiectivelor culturale, spectacole de teatru si seri de film, la drumetii si plimbari cu bicicleta sau ATV-ul, la vanatori de comori, sporturi la alegere, disco si cursuri tematice – creative writing, pictura, regie de film, oratorie, antreprenoriat si multe altele – tinute de specialisti, personalitati sau profesori in domeniu. Se vor descoperi pasiuni, se vor lega noi prietenii, se vor crea amintiri de neuitat. In afara activitatilor, participantii au totul asigurat, dar si destul timp liber la dispozitie pentru a socializa si a citi. Doar nu credeati ca lectura poate lipsi dintr-o tabara...

Nu e niciodata prea devreme sau prea tarziu pentru ca tinerii sa-si formeze caracterul. In ziua de azi, o minte sanatoasa este o minte deschisa, iar participantii sunt la varsta la care este important sa li se deschida noi orizonturi si sa inteleaga ca limitele acestora sunt doar imaginare.

De ce cooltura? Ar putea parea un joc de cuvinte facil, menit sa dea un fals aer tineresc intregii povesti, doar ca BookLand iubeste si respecta prea mult copiii, pentru a veni cu astfel de trucuri ieftine. Asociatia isi cunoaste bine publicul si intelege ca educatia e o chestiune, cel putin, delicata si nu intotdeauna implementata corespunzator. Atata timp cat sistemul educational este axat in jurul unor rezultate abstracte, procesul de invatare devine ineficient iar elevii ajung rapid dezinteresati. Aici, in loc sa fie vazute ca elemente separate, educatia si distractia sunt puse in aceeasi ecuatie. Altfel spus, cultura devine ceva cool, dezirabil, mult-asteptat... ceva de care copii se pot atasa si pentru care dezvolta usor senimente si atitudini pozitive.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Sfatul expertului