Nasterea

#mama #sarcina

Care este varsta ideala pentru a avea un copil

Mamele sunt femei extraordinare, dispuse, in cele mai multe cazuri, sa isi dea viata pentru copiii lor. Indiferent de varsta la care au primul copil, ele il vor iubi si sprijini neconditionat in tot ceea ce face. Insa care este, totusi, varsta ideala pentru a deveni mama?

In ultimii ani s-a constatat o crestere a mediei de varsta la care femeile au primul copil. Desi, din punct de vedere medical, odata cu prima menstruatie este posibila si o sarcina, tot mai multe femei au inceput sa amane momentul pentru a face loc altor prioritati. Sfarsitul perioadei fertile intervine atunci cand ovarele nu mai produc ovule viabile, care sa poata fi fecundate, iar momentul in care apare menopauza variaza de la femeie la femeie si poate fi influentat de o multime de factori.

De la ce varsta poate o femeie sa devina mama?

Femeia este pregatita fizic sa ramana insarcinata imediat dupa prima menstruatie. Din punct de vedere psihologic, insa, lucrurile stau altfel. Teoretic, varsta recomandata pentru a deveni mama este de cel putin douazeci de ani.

Femeia trebuie sa se simta pregatita atat fizic, cat si mental pentru o sarcina. Cand decizi sa aduci pe lume un pui de om trebuie sa fii sigura ca poti avea grija de el, ca ii poti oferi dragoste si ca ii poti satisface nevoile minime.

Varsta de aur pentru a ramane insarcinata

La 20 de ani ai un fizic ideal pentru sarcina, dar in acelasi timp aceasta este varsta potrivita pentru studii si pentru inceperea unei cariere. Un copil te acapareaza total, trebuie sa lasi deoparte tot ce inseamna viata unei femei tinere si daca decizi sa devii mama ar fi bine sa te intrebi daca esti pregatita sa renunti la atat de multe lucruri si sa te dedici intru totul maternitatii.

La 30 de ani o persoana are deja viata cat de cat pusa la punct. Femeia este matura atat fizic, cat si mental, asa ca este varsta de aur pentru a deveni mama. Plusul de maturitate ii ofera siguranta psihologica si, in acelasi timp, este destul de tanara ca sa nu aiba dificultati in sarcina si la nastere.

Trebuie sa stii, insa, ca nu mai ai energia de la 20 de ani si sa te pregatesti sa compensezi altfel acest lucru atunci cand oboseala isi va spune cuvantul.

Sarcina dupa 40 de ani

La 40 de ani fizic stai inca bine, in functie si de stilul de viata avut pana atunci si, daca nu ai facut deja un copil pana atunci, incepi sa te gandesti tot mai serios la acest lucru. Apar, insa, o multime de griji si de intrebari legate de evolutia sarcinii, pot sa apara si diferite afectiuni care ar risca sa influenteze dezvoltarea bebelusului; si, peste toate acestea, intrebarile legate de cat de mult timp vei mai avea cu copilul tau, de felul in care vei reusi sa faci fata provocarilor maternitatii.

La cincizeci de ani traiesti viata la limita. Din punct de vedere medical lucrurile s-ar putea sa fie mai delicate, insa s-au vazut destule cazuri de femei care nu au tinut cont de acest „prag”. Chiar si la 50 de ani te poti gandi la o sarcina, insa este bine sa te hotarasti cat mai repede si, de ce sa nu o spunem, sa fii pregatita si pentru esec. Ai maturitatea psihologica necesara, dar corpul tau nu mai are aceeasi forta si o eventuala sarcina ar veni „la pachet” si cu o serie de riscuri. Dar cu multa atentie, totul este posibil.

Cercetatorii au stabilit ca varsta ideala pentru a deveni mama este in jur de 30 de ani, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Dincolo de cifre si studii, cel mai important este, insa, sa te simti cu adevarat pregatita pentru aceasta provocare numita maternitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din nasterea

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare