Nasterea

#ghid prematuri #copii prematuri #nasteri premature

Cati copii se nasc inainte de termen in Romania

 

In decursul unui an, in Europa se inregistreaza peste 500.000 de nasteri premature, iar in Romania, rata este de 10%, unul din 10 copii fiind adus pe lume inainte de termen. In prezent, tara noastra are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate infantila din intreaga Europa.

Conform datelor oficiale, nasterea prematura reprezinta una dintre principalele cauze ale mortalitatii infantile, cu impact in dezvoltarea pe termen scurt si lung a nenumarate probleme de sanatate, atat pentru nou-nascuti, cat si pentru mame: probleme de auz sau vaz, afectiuni cronice ale plamanilor, simptome specifice paraliziilor cerebrale, dislexiei, hiperactivitatii, depresiei s.a.

La ora actuala, Romania inregistreaza printre cele mai crescute rate ale copiilor nascuti cu greutatea egala sau mai mica de 2500 gr – 10,24%, din care 3,5% sub 1999 gr.

Pentru a veni in ajutorul parintilor, Asociaţia Unu si Unu lanseaza Ghidul Prematurului, un proiect unic in Romania, realizat cu sprijinul specialistilor in domeniu si destinat parintilor si sustinut de Ministerul Sanatatii. .

Ghidul Prematurului a fost elaborat de un grup de specialisti – ginecologi, neonatologi, psihologi- si contine informatii despre cauzele posibile ale prematuritatii, investigatii, afecţiuni ale prematurului, alimentaţie, recomandari pentru parinti de copii prematuri, dar şi informaţii utile legate de drepturile copilului prematur, tipuri de concedii la care au dreptul parintii sau monitorizarea prematurului pana la 2 ani. Ghidul va fi distribuit la nivel national in peste 19.000 de exemplare, in maternitatile de gradul II si III.

“Ne dorim ca acest ghid sa ajunga la cat mai multe familii care au nevoie de ajutor si in cat mai multe maternitati unde sunt adusi pe lume bebelusi inainte de termen. Sunt obiective ambitioase prin care ne dorim sa dezvoltam un proiect menit sa construiasca o lume mai buna pentru fragilii prematuri si parintii acestora. Astfel, Ghidul Prematurului poate deveni o unealta de comunicare a doctorilor si parintilor in toate maternitatile de gradul II si III din tara. Multumim Ministerului Sanatatii pentru tot sprijinul acordat”, a declarat Diana Gamulescu, vicepresedinte Asociatia Unu si Unu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Top
Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare