Sanatatea copilului

# otita copii #boli copilarie #boli contagioase #raceala copii # boli copii #otita

5 boli ale copilariei pe care orice parinte trebuie sa le recunoasca

Bolile copiilor pot crea stari de panica printre parinti, mai ales cand acestia nu stiu cand sa reactioneze atunci cand apar primele simptome. De aceea este important ca parintii sa recunoasca cateva semne ale bolilor care pot afecta copii. Iata cinci boli care ridica semnale de alarma si ar trebui intervenit foarte rapid pentru minimizarea simptomelor:

1. Infectia cu virusul sincitial respirator 

Poate semana cu o banala raceala la prima vedere, date fiind simptomele sale initiale: febra, rinoree, stare generala proasta si/sau tuse. Aceasta afectiune este potential periculoasa, in special in cazul copiilor care au deja sistemul imunitar slabit.

2. Otita 

Este o afectiune destul de comuna la copiii mici din cauza dimensiunii reduse a trompei lui Eustachio care se poate infunda cu usurinta in timpul unei raceli comune, favorizand inmultirea germenilor si, apoi, dezvoltarea infectiilor. Simpome: febra si stari de agitatie, carora li se va asocia atingerea urechilor. Multe dintre otite dispar de la sine, iar unele vaccinuri administrate copiilor contribuie la prevenirea infectiilor bacteriene care duc la instalarea otitelor.

3. Boala mana-picior-gura

Este cauzata de virusul Coxsackie A16 si se caracterizeaza prin aparitia unor basici pe intreg corpul, mai ales in gura, pe palme, fese si talpi. De asemenea, letargia, scaderea apetitului, febra si leziunile in gat, fac parte din spectrul de simptome alarmante. Contaminarea cu virusul Coxsackie A16 are loc adesea in timpul verii si la inceputul toamnei si este mai frecventa la copiii mici. Cele mai multe cazuri de boala mana-picior-gura nu sunt severe si trec dupa 7-10 zile de la aparitia simptomelor, scrie copilul.ro.

4. Gastroenterita

Bebelusii si copiii sub 2 ani sunt categoriile predispuse la aceste infectii. Simptomele sunt alarmante: diaree apoasa si voma care duc rapid la deshidratare. Provocata de rotavirus, gastroenterita la copii poate fi prevenita in prezent gratie vaccinului Rotarix, bine tolerat de micuti si cu eficacitate foarte ridicata. Prima doza a vaccinului se administreaza la scurt timp dupa nastere, cea de-a doua fiind administrata la varsta de 6 luni.

5. Bolile contagioase

Scarlatina, varicela, oreionul (parotidita epidemica), tusea convulsiva (cauzata de infectia cu Bordetella pertussis) sunt alte cateva boli ale copilariei care afecteaza cei mai multi copii atunci cand intra in colectivitate. 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului