Sanatatea copilului

#afectiuni copii #sanatatea copilului

Cele mai frecvente 5 afectiuni ale celor mici si cum se trateaza

Ca parinte, iti doresti ca cel mic sa fie mereu vesel si sanatos. Din pacate, de-a lungul copilariei el va avea diferite afectiuni pe care e bine sa le identifici din timp. Afla din acest articol care sunt cele mai frecvente 5 probleme de sanatate la copii, ce simptome au si cum se trateaza.

Cele mai frecvente afectiuni ale copiilor

O stare buna de sanatate se bazeaza atat pe bunastarea fizica, cat si pe cea psihica. Chiar daca faci tot posibilul sa le oferi o alimentatie sanatoasa, sa ii incurajezi sa faca miscare si sa ii convingi sa doarma suficient, copiii se pot confrunta cu urmatoarele situatii.

Ticuri

Ticurile sunt de doua feluri: motorii sau vocale. Primele se caracterizeaza prin miscari bruste, rapide, scurte si repetitive. Includ miscari la nivelul fetei, precum grimasele, dar si sarituri, imitarea gesturilor altei persoane sau autoagresiunea.

Ticurile verbale, in schimb, reprezinta anumite sunete, cuvinte sau chiar propozitii: dresul vocii, curatatul gatului sau cuvinte ori propozitii obscene.

Cand cele doua tipuri de ticuri sunt combinate, afectiunea se numeste sindromul Tourette. Nu te ingrijora, nu multi copii o dezvolta!

In general, ticurile apar intre 6 si 8 ani, iar simptomele se pot accentua in timp, daca afectiunea nu este tratata. In prezent nu se cunoaste o cauza clara a ticurilor; se crede ca sunt rezultatul interactiunii dintre factori neurobiologici, psihologici, genetici si de mediu.

Tratamentul include tehnici de relaxare, sprijin emotional si social, alaturi de cresterea constientizarii ticurilor. In unele cazuri medicul poate recomanda si tratament medicamentos.

Pentru a diagnostica aceasta afectiune, e nevoie sa mergi cu cel mic la o consultatie neurologica, de exemplu la sectia de Neurologie Pediatrica din cadrul clinicii Eminescu 100. Acolo, medicul specialist va efectua o evaluare adaptata varstei copilului.

Fracturi

Indiferent cata grija ai de cel mic, inevitabil va suferi raniri sau mici accidentari de-a lungul timpului. Fracturile pot aparea acasa, la scoala sau in parc, de cele mai multe ori in timp ce se joaca.

Exista 3 tipuri de fracturi: inchisa (exista o ruptura in os, dar pielea si tesutul nu sunt afectate), deschisa (apare si deteriorarea pielii sau tesuturilor), „in lemn verde” (fracturi incomplete). Cea din urma este varianta cel mai des intalnita la copiii de pana in 10 ani. Oasele lor sunt mai moi si flexibile, fiind mai predispuse la rupere. Numele vine de la asemanarea cu ramurile verzi ale copacilor, care cedeaza mai repede decat cele ajunse la maturitate.

Simptomele unei fracturi includ umflarea zonei, vanatai si, desigur, dureri. De asemenea, membrul devine mai greu de miscat.

Primul pas pe care trebuie sa il faci daca suspectezi o fractura este sa soliciti ajutor medical. In cazul unei fracturi deschise, unde vezi osul rupt, copilul trebuie intins. Daca sangereaza, e nevoie sa pui presiune pe zona cu un tampon steril. Indiferent de tipul fracturii, membrul nu trebuie miscat. Atentie, daca fractura e la nivelul gatului sau coloanei, copilul nu trebuie miscat deloc pentru ca leziunea sa nu se agraveze.

Tratamentul fracturilor inchise implica mutarea oaselor inapoi in pozitia corecta si imobilizarea cu ghips. La cele deschise e nevoie de o operatie efectuata sub anestezie generala. Ulterior, dupa inlaturarea ghipsului, cel mic va avea nevoie de sedinte de kinetoterapie.

Afectiuni oftalmologice

Cele mai frecvent intalnite afectiuni oftalmopediatrice sunt:

  • strabism: defect de vedere care consta in lipsa de paralelism a axelor globilor oculari, caracterizata prin privire crucisa;
  • diferente de dioptrii intre ochi: hipermetropie, miopie, astigmatisme, anizometropii;
  • „ochiul lenes”: Ambliopie - vedere scazuta a unuia sau a ambilor ochi;
  • miopie: tulburare caracterizata prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la distanta;
  • nistagmus: afectiune caracterizata prin miscari involuntare, de du-te-vino a globilor oculari

Toate afectiunile ochilor se diagnosticheaza in cadrul unui cabinet oftalmologic, prin intermediul unei consultatii specifice.

Tulburari de invatare

Tulburarile specifice de invatare (TSI) sunt determinate de deficite ale proceselor cognitive. Astfel, nu se datoreaza deficitului intelectual, afectiunilor de auz sau de vedere, autismului sau ADHD-ului ori tulburari de natura neurologica.

Mai exact, TSI sunt probleme care apar la citire, scriere sau calcul matematic. Termenul se utilizeaza pentru mai multe afectiuni:

  • dislexie: dificultatea de a citi si a intelege cuvintele;
  • disgrafie: inabilitatea de a scrie fara greseli ortografice (dublarea consoanelor, despartirea incorecta in silabe, scrierea literelor dintr-un cuvant in ordine gresita etc);
  • discalculie: dificultatea de a intelege aritmetica

Nu exista un test anume pentru diagnosticarea acestor tulburari. In schimb, copilul va merge la o evaluare realizata de o echipa de medici cu diferite specializari (neuropsiholog, logoped, psiholog, terapeut etc). TSI nu pot fi vindecate, insa pot fi gestionate folosind abordari si tehnici educationale specifice.

Boli infectioase

Nu in ultimul rand, copiii sunt expusi la numeroase boli infectioase. Acestea pot fi impartite in 3 categorii: digestive, respiratorii si cutanate.

  • boli infectioase digestive: toxiinfectie alimentara, hepatita A, gastroenterocolita
  • boli infectioase respiratorii: viroze, gripa, faringo-amigdalita, mononucleoza
  • boli infectioase cutanate: varicela, rujeola, roseola infantum, eritemul infectios

Simptomele celor digestive includ varsaturi, diaree, dureri abdominale, flatulenta, uneori febra. la cele respiratorii intalnim febra, cefalee, rinoree, tuse, uneori dureri abdominale si diaree. In cazul celor cutanate poti observa stare generala de rau, vezicule la nivelul cavitatii bucale sau pe corp, pete rosii, febra, rinoree, varsaturi etc.

Indiferent de afectiune se recomanda consultatia la medicul de familie pentru diagnosticare si un tratament adecvat.

Intotdeauna este important sa identifici din timp simptomele acestor afectiuni si sa te adresezi cat mai curand medicului de familie. Acesta va face un control celui mic, apoi iti va recomanda fie o consultatie de specialitate, fie un tratament.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului