Sanatatea copilului

#covid #coronavirus #copil #simptome

Copilul are Covid? Cum iti poti da seama daca simptomele sale sunt legate de acest virus sau are alta problema de sanatate

Este sezonul virozelor si a inceput si sezonul alergiilor. Parintii sunt mult mai alerti la starea de sanatate a copiilor in ultima, din cauza pandemiei de coronavirus. La cele mai mici simptome de raceala, multi dintre parinti intra in panica. Si este si normal, de vreme ce coronavirusul se manifesta asemeni racelilor si virozelor clasice, dar are si simptome asemanatoare alergiilor.

 

Daca tulpina originala afecta copiii in proportii foarte mici, tulpina britanica este mult mai agresiva si ii afecteaza foarte mult si pe copii. Nu este de mirare ca numarul de cazuri in cazul copiilor a crescut in ultima perioada. Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, afirma zilele trecute ca 167 de copii cu COVID-19 sunt internati in spitale. Dintre acestia 16 sunt la ATI, iar doi se afla in stare critica si au fost intubati.

Tot mai multi parinti isi dorsc sa stie care sunt simptomele la care trebuie sa fie atenti in cazul in care copilul se imbolnaveste. Cu toate acestea, medicii pediatri sustina ca dupa simptomatologie este aproape imposibil ca parintele, si chiar medicii, sa-si dea seama daca este vorba despre o infectie Covid, sau de alta natura. Acestua sustin ca singurul mod de a afla este efectuarea unui test PCR sau antigen.

"Nu sunt simptome specifice. Cu acest fapt ne confruntam si noi acum. Diagnosticul il putem pune relativ usor pentru ca testam. Se vine pe simptomatologie care nu este numai respiratorie.

Foarte multi dintre copiii pe care i-am vazut in ultima perioada, cu confirmari pozitive, au fost cu manifestari digestive: varsaturi, diaree, dureri abdominale. Aceasta simptomatologie se regaseste in protocoale insa au venit copii si cu dureri articulare (artralgii). Nu ma asteptam. Confirmarea s-a facut ulterior prin test", a explicat Dr. Dragos Petrescu, medic pediatru la Spitalul Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin, potrivit ziare.com.

Medicul mai spune ca, in cazul simptomelor de viroza, daca acestea nu sunt grave, este bine sa se anunte medicul de familie si impreuna cu acesta sa se stabileasca un tratament.

"De obicei, daca se manifesta cu febra, se merge pe antitermice. Daca se asociaza si tuse, atunci trebuie sa se prezinte in UPU.

Vorbim de temperatura peste 38 de grade. Dar, totusi, cam dupa cele trei zile. Simptomatologia initiala este ca in orice viroza. Insa nu regasim un patern pentru toti pacientii", a mai spus medicul pediatru.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului