Sanatatea copilului

#autism ABA #terapie autism #semne autism #autism

Numarul copiilor cu autism, in crestere! Cat de importanta este terapia ABA

Autismul estimeaza o crestere alarmanta in toate mediile, in toata lumea, estimandu-se ca exista un copil cu o tulburare de spectru autist la fiecare 51 de copii, atrage atentia Daniela Gavankar, psiholog si presedinte al Asociatiei AITA.

Spuneti-ne va rog cum se pune diagnosticul de autism si ce este de facut apoi?

Diagnosticul se pune de regula inaintea varstei de 3 ani, copilul cu autism avand dificultati in 3 mari arii de dezvoltare: comunicare si limbaj, socializare si comportament general (care este atipic, stereotip).

De regula, mama este cea care semnaleaza dificultatile copilului si incepe investigatiile. Primele semne prezentate de mama medicului de familie/pediatru si mai apoi medicului in psihiatrie pediatrica, se refera la faptul ca nu se pot intelege cu copilul, observa contactul vizual slab, faptul ca nu incepe sa vorbeasca, are crize inexplicabile de comportament, nu coopereaza la activitatile simple de zi cu zi, nu este interesat de jucarii sau de joaca cu parintii etc.

Terapia cea mai eficienta in cazul copiilor cu autism este cea comportamentala, ABA, terapie care se lucreaza in Romania din anul 2004.

Cine poate aplica aceasta terapie si unde?

In anul 2004, inca nu se auzise in Romania de ABA, cand parintii unui copil din Bucuresti au adus un consultant ABA din Marea Britanie, au format echipe de psihologi si au inceput sa lucreze cu baietelul de 5 ani, care a recuperat fantastic. ABA a adus multa speranta in randul parintilor din Romania, ca de altfel din toata lumea, si a inceput sa fie implemetata cu succes si la noi, in decursul acestor 14 ani o multime de psihologi specializandu-se in aceasta terapie.

Din pacate, pana in acest an drumul a fost anevoios si oarecum nefiresc, in sensul ca psihologii de la noi inca nu au oportunitatea de a invata in facultate despre aceasta abordare esentiala in recuperarea copiilor cu autism.

De anul acesta insa, lucrurile se pare ca vor intra usor in normalitate, odata cu inceperea unui curs ABA la o universitate din Romania. Din semestrul II al acestui an universitar am fost invitata sa tin un curs ABA la Universitatea Spiru Haret, la Masterul de Psihologie clinica si asta este o veste minunata.

De ce este aceasta veste minunata, cum va afecta acest lucru copiii cu autism si viata lor?

Eu mi-am facut studiile in ABA intre 2008-2010 la University of North Texas, pentru ca in Romania efectiv nu exista nicio forma de pregatire in ABA la vremea aceea, in mediul academic.

Psihologii invatau in casele copiilor terapia, si cresteau impreuna. Acum desigur exista o multime de cursuri, de lunga sau scurta durata, dar nevoia de a se vorbi despre autism si terapie in mediul academic este imensa, avand in vedere cresterea numarului de copii afectati de aceasta tulburare.

Acum insa masteranzii vor invata ce este autismul, cum poate fi abordat cu ajutorul acestei terapii si cum putem imbunatati viata copiilor cu autism si a familiilor lor folosind principiile de schimbare comportamentala. Asadar vestea este minunata nu doar pentru psihologi, dar si pentru familiile copiilor cu autism!

Cum ajuta efectiv terapia ABA copilul cu autism?

ABA este despre schimbare comportamentala in sensul adaptarii mai bune a copiilor la mediul in care traiesc. Se bazeaza pe intaritori, si procedurile cele mai eficiente ale acestei abordari sunt cele pozitive, orele de terapie fiind riguroase, dar creative, pline de recompense si voie buna, astfel incat sa ajute copiii sa castige comportamentele pe care nu le au sau le au deficitare si sa scape de comportamentele atipice, neadecvate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului