Sanatatea copilului

# asociatia salveaza o inima # alexandru thiery # malformatii ortopedice copii #varus equin #sanatate copii

Piciorul "varus equin": tratament chirurgical sau gips?

In fiecare an, sute de mii de copii se nasc cu unul sau ambele picioare deformate. Afectiunea se numeste „varus equin”, apare din cauze deocamdata incerte, dar, lasata netratata poate provoca infirmitatea pacientilor. Despre cum se poate rezolva aceasta afectiune, chiar si fara interventie chirurgicala, vorbeste medicul Alexandru Thiery, de la Spitalul Monza din Capitala. 

Asociatia "Salveaza o inima": Ce inseamna "varus equin"?

Doctorul Alexandru Thiery: Piciorul varus equin sau piciorul strâmb congenital reprezintă o displazie de dezvoltare a piciorului, adică nu este o malformație pentru că defectul nu survine în perioada de dezvoltare embrionară, ci în perioada de dezvoltare fetală. Altfel spus, celulele sunt normal formate, au o structură normală, dar așezarea lor în țesuturi este aberantă, ducând la o contractilitate a țesuturilor de pe partea postero-internă a gambei cu răsucirea piciorului spre interior. În engleză este numit „clubfoot”. „Club” înseamnă crosă de golf. Arată ca o crosă de golf și este la fel de rigid. Piciorul varus equin este rigid față de varusul postural care este flexibil. Asta face diferența între cele două lucruri care se tratează și au o evoluție complet diferită.

Cum se pune diagnosticul și cât de repede?

Diagnosticul poate fi antenatal, în general în săptămâna 22-24, la o ecografie de morfologie fetală. În mâinile unui ecografist cu experiență diagnosticul nu este foarte complicat, dar nu este 100% sigur. Întotdeauna în consultațiile antenatale le spun viitorilor părinți că vom avea nevoie de confirmare postnatală și îi sfătuiesc să nu intre în panică pentru că ar putea să nu fie varus equin și chiar dacă este, tratamentul este simplu și eficient. Se poate pune diagnosticul postnatal, dacă nu s-a pus antenatal. Este foarte simplu: vezi piciorul, pui mâna pe el, vezi că este rigid, este varus equin.

Se cunoaște cauza apariției piciorului deformat la copil?

Se studiază foarte mult cauzele apariției. Există un număr de gene care sunt implicate, dar trebuie să se strângă mai multe din acele gene la copil pentru a face boala. Vă dau un exemplu: dacă unul dintre frați are varus equin, riscul ca următorul născut să aibă varus equin este de doar 3%. Dacă în burtica mamei sunt doi gemeni univitelini, adică identici, și unul are varus equin, riscul ca și celălalt să aibă este de 30 și ceva la sută. Sunt incriminați și factorii posturali, dar cu siguranță este o boală care are o componentă genetică, dar asta nu înseamnă că trebuie neapărat să o aibă părinții. În momentul de față cred că sunt cunoscute 6 gene care împreună determină apariția bolii.

Apare ca o anomalie de sine stătătoare sau în conjunctură cu alte afecțiuni ori ca o consecință?

În marea majoritate a cazurilor este o afectare uni- sau bilaterală, adică poate fi afectat un picior sau ambele picioare. Poate fi asociată și în sindroame și sunt câteva care în mod curent asociază piciorul varus equin: artrogripoza (Arthrogryposis multiplex congenita) asociază picior varus equin în marea majoritate a cazurilor, și este extrem de dificil de tratat, cu multiple recidive de-a lungul primei copilării. La fel în mielomeningocel putem avea, în Trisomia 21 (sindromul Down), sindromul Larsen, sunt destul de multe sindroame rare în care poate apărea piciorul varus equin.

Cum se tratează?

Tratamentul în acest moment este simplu, rapid și eficient. A trecut foarte mult timp din momentul în care Ignacio Ponseti a imaginat tratamentul cu gipsuri pentru varus equin până când acest tratament a devenit standard pentru boală. Spun „standard”, deși statisticile arată că nu mai mult de 30% din nou-născuții cu varus equin la nivel mondial beneficiază de tratament Ponseti, deși este cea mai simplă și mai ieftină dintre toate modalitățile de tratament posibile.

În 1946, Ignatio Ponseti a început să studieze la Universitatea din Iowa această boală, în 1964 a publicat primul articol despre tratamentul prin imobilizări gipsate succesive, dar lumea medicală probabil nu a înțeles nimic din ce a citit pentru că multă vreme piciorul acesta a fost operat prin chirurgie circumferențială, care duce la niște rezultate modeste pe termen lung.

De-abia în anii ’90, prin apariția internetului și prin diseminarea informației între grupurile de părinți cu copii cu varus equin, s-a aflat că la Universitatea din Iowa sunt câțiva doctori care reușesc să obțină rezultate excelente în tratamentul acestei boli și încet-încet metoda Ponseti s-a răspândit la nivel mondial. În ce constă tratamentul: sunt câteva gipsuri succesive – în general 4 sau 5 – cu durata între 5 și 7 zile (mai puțin de 5 zile nu sunt eficiente, mai mult de 7 zile e cam mult pentru piciorul unui nou născut). Aceste gipsuri corectează gradual deformarea, dinspre rotația internă în care este piciorul îl duc spre rotația externă maximă. După aceste 4-5 gipsuri, trebuie făcută o mică intervenție chirurgicală numită tenotomie percutană de tendon ahilean.

Eu o fac cu anestezie locală și cred că așa este cel mai eficient, dar sunt colegi care o fac cu anestezie generală. După această tenotomie se mai pune un aparat gipsat pentru încă trei săptămâni. Tratamentul nu s-a terminat în momentul în care se scoate ultimul gips, ci responsabilitatea trece la părinți. Ei vor trebui să monteze o orteză pe piciorul copilului până la vârsta de 4 ani. În primele 3 luni de la terminarea gipsurilor, orteza va fi purtată 22-23 de ore din 24, iar după aceste trei luni, orteza va fi purtată în timpul somnului de noapte, dar și al celui de zi (copiii mici dorm și în timpul zilei). Această orteză – numită orteză de abducție a piciorului – e reprezentată de două ghete puse pe o bară, rotate extern una față de cealaltă pentru a menține piciorul în poziție de maximă corecție. Un picior varus equin ortezat corect până la vârsta de 4 ani are un risc de recidivă de maximum 15%. Un picior neortezat are un risc de recidivă de până la 80%. Deci, purtarea ortezei face diferența și este responsabilitatea părinților.

Cât costă tratamentul?

În spitalele publice este suportat de Casele de Asigurări, însă în privat costă undeva în jur de 4.000 de lei, iar orteza Mitchell Ponseti costă 2.200-2.300 de lei. Din păcate nu este pe lista Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate. Probabil că ar trebui să fie introdusă, pentru că este singura orteză eficientă în prevenirea recidivei la acest picior. Sunt suficiente studii la nivel mondial care arată acest lucru. 

Care sunt cele mai frecvente problemele ortopedice la copii?

În funcție de palierul de vârstă sunt diverse afecțiuni. La nou-născut, afecțiuni grave, destul de frecvent întâlnite sunt: piciorul varus equin și displazia luxantă de șold. La vârste ceva mai mari sunt: maladia Legg-Calve-Perthes, epifizioliza, deformările de coloană – care cel mai frecvent se manifestă la vârsta adolescenței. Scoliozele cu debut precoce apar la vârstă foarte mică, iar malformațiile congenitale de coloană se diagnostichează în general la foarte puțin timp după naștere.

Alexandru Thiery este medic primar în ortopedie pediatrică. A absolvit cursurile Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, iar pe parcursul rezidențiatului a avut șansa de a învăța de la profesori de renume din țări precum Belgia, Franța și Elveția. A ales să se supraspecializeze în chirurgia spinală, în special în tratamentul diformităților de coloană, după experiența lunilor petrecute ca fellow la UZ Gent, unul dintre cele mai mari spitale din Belgia, sub îndrumarea unor medici ortopezi de renume în Europa. Ulterior, a învățat cum să trateze cazurilor severe de scolioză, extrem de frecvente în România. Alexandru Thiery este și consilier medical pentru „Pas cu Pas”, asociația părinților cu copii cu „varus equin”.

Interviul a fost realizat de Gabriel Tudor de la Asociatia "Saveaza o inima", asociatie infiintata in 2012 si care are ca scop ajutorarea copiilor cu diverse probleme de sanatate. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare