Sanatatea copilului

# vaccinare obligatorie #schema vaccinare #vaccinare

Vaccinarea a devenit obligatorie. Ce trebuie sa faca parintii si ce amenzi uriase risca

Senatul a adoptat luni proiectul legii vaccinarii, initiat de Guvern, care instituie obligatia vaccinarii copiilor cu vaccinurile prevazute in Calendarul National de Vaccinare, precum si cu cele administrate in situatii epidemiologice speciale intregii populatii sau unor grupuri de populatie. Potrivit legii, la data inscrierii intr-o colectivitate, institutia are obligatia de a solicita prezentarea unei adeverinte, emisa de catre medicul de familie care are in evidenta sa persoana respectiva, care sa ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinarilor obligatorii.

Proiectul presuspune si sanctionarea cu amenzi ce ajung pana la 10.000 pentru furnizorii de servicii medicale, personalul medico-sanitar, medicii, medicii de familie care nu isi indeplinesc obligatiile prevazute in lege, dar si pentru parinti si celelalte persoane responsabile de cresterea si educarea copilului, noteaza hotnews.ro. 

Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea in colectivitate a copiilor sunt cele impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B. In cazul vaccinarii obligatorii, consimtamantul pentru vaccinare se prezuma ca fiind dat, iar refuzul de vacccinare a copilului se face in scris.

Noile norme par sa fi rezolvat si problema stocurilor de vaccinuri, astfel incat sa nu mai existe probleme in administrarea acestora. Astfel, potrivit actului normativ, se va stabili un stoc de rezerva de vaccinuri si consumabilele, cel putin egal cu necesarul anual, cu termen de valabilitate minim 18 luni. Acest stoc va fi folosit in situatii epidemiologice speciale sau in cazul inregistrarii unor discontinuitati de aprovizionare la nivelul producatorilor de vaccinuri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului