Sarcina

#sarcina #dureri # probleme sarcina #dureri sarcina

5 dureri frecvente in sarcina, cum le faci fata?

Sarcina vine la pachet cu o serie de simptome neplacute, unele dintre ele chiar inconfortabile. Crampele de picioare, durerile de spate, de cap, de sani, dar si hemoroizii, pot crea un disconfort care iti poate distruge buna dispozitie si bucuria de a fi gravida! Iata cum poti sa previi si tratezi cele mai frecvente dureri asociate sarcinii!

1 Dureri de sani

Inca de cand se instaleaza sarcina, sanii tai vor suferi modificari din cauza transformarilor hormonale care au loc in aceasta perioada.

Sanii vor creste in volum treptat, vor deveni din ce in ce mai sensibili si durerosi la atingere. Modificarile aparute la nivelul sanilor reprezinta unul dintre primele semne de sarcina.

Spre sfarsitul sarcinii, sensibilitatea sanilor creste in intensitate, deoarece acestia se pregatesc de alaptare si incepe sa se produca lactatia.

Poarta un sutien adecvat, de sustinere, si ai grija sa alegi intotdeauna marimea potrivita. Poti purta sutienul si pe timpul noptii.

Spala sutienele doar cu apa calduta, fara detergenti, deoarece pot irita, usca pielea si mari, astfel, disconfortul.

2 Dureri de cap

Un alt simptom care poate insoti sarcina este durerea de cap. Poate aparea oricand, pe parcursul sarcinii, si este considerata un semn careia trebuie sa ii acorzi atentie.

De obicei, cefaleea in sarcina este cauzata de tensiune arteriala crescuta, constipatie si, in unele cazuri, de preeclampsie.

Poti reduce durerile de cap cu ajutorul unor comprese cu apa rece puse pe frunte si la ceafa.

Ai grija sa dormi suficient si sa te odihnesti corespunzator. Poti apela, in cazul in care durerea nu cedeaza, si la calmante, dar numai dupa consultarea medicului care are grija de sarcina ta.

3 Hemoroizi

Hemoroizii sunt o afectiune frecventa in sarcina si au manifestari destul de dureroase si neplacute. Sunt cauzati de constipatie, un alt simptom neplacut atunci cand esti insarcinata.

Cel mai important este ca in aceasta perioada sa previi constipatia, pentru a evita si aparitia hemoroizilor. Dieta bogata in fibre si sportul constant sunt doua dintre cele mai eficiente masuri de prevenire a acestora.

Evita sa stai jos sau in picioare, in aceeasi pozitie, perioade lungi de timp.

Aplica comprese locale cu gheata sau fa bai dese cu apa calduta, pentru a diminua disconfortul.

Evita folosirea unei lenjerii intime foarte stramte si aplica local unguente speciale, recomandate de medic.

4 Dureri de spate

Durerile de spate incep sa se instaleze in momentul in care incepe sa creasca burtica si pune presiune pe coloana vertebrala. Insa exista si alte cauze care determina aparitia durerilor lombare, cum ar fi schimbarile hormonale sau intinderea muschilor in timpul extinderii uterului.

Cel mai indicat este sa eviti sa stai foarte mult in picioare, sa nu faci sport in exces si sa nu ridici greutati. Dormi cu o perna intre picioare, pentru a elibera presiunea din zona lombara.

5 Dureri sau crampe ale picioarelor

Durerile de picioare apar in ultima parte a sarcinii, cand burtica in crestere continua pune presiune pe picioare si pe circulatia sanguina din acea zona.

Pentru a reduce disconfortul, este important sa consumi alimente bogate in calciu, care sa intareasca oasele, si sa porti mereu incaltaminte comoda.

Incearca sa stai uneori cu picioarele mai sus decat restul corpului si evita sa stai cu ele incrucisate.

Pune viitorul tatic sa iti maseze picioarele cat se poate de des, deoarece reprezinta un remediu de succes contra durerilor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele