Sarcina

# sarcina sanatoasa #tutun #lucruri de evitat #alcool #cafea #sarcina

5 lucruri pe care sa le eviti in timpul sarcinii! Sunt daunatoare!

Orice viitoare mamica stie foarte bine ca atat alimentatia cat si obiceiurile sanatoase in perioada sarcinii sunt necesare pentru a aduce pe lume un bebelus perfect sanatos. Iata care sunt lucrurile pe care trebuie sa le eviti in timpul sarcinii pentru ca iti fac rau atat tie cat si copilului.

Alcoolul

Alcoolul este interzis in sarcina, in ciuda unor pareri care sustin ca o cantitate mica nu are cum sa fie daunatoare. Alcoolul patrunde prin plancenta si ajunge la fat. Consumul de alcool in sarcina poate provoca sindromul alcoolismului fetal.

Fatul care intra in contact cu alcoolul atunci cand se afla in burtica mamei poate avea multe probleme de sanatate, cum ar fi anomalii fizice, dizabilitati psihice, probleme de comportament, convulsii, dezvoltare intarziata si abilitati reduse de coordonare si motrice.

Consumul anumitor alimente

Anumite alimente sunt interzise in sarcina pentru ca ar putea duce la probleme de sanatate severe. Exista cateva alimente pe care orice femeie insarcinata ar trebui sa le evite cu desavarsire pe parcursul celor noua luni de sarcina.

Salatele si alte mancaruri gata preparate: aceste produse pe care le poti gasi gata preparate pot contine listeria, o bacteria care poate patrunde prin placenta si care poate fi fatala bebelusului din burtica.

Bauturile si lactatele nepasteurizate: si acest tip de produse pot contine listeria si alte bacterii care pot provoca intoxicatii alimentare grave.

Anumite branzeturi: unele feluri de branza pot fi facute din lactate nepasteurizate, cum ar fi branza brie sau feta.

Pestele care contine mult mercur: Peste spada sau macroul se numara printre pestii care contin o cantitate mare de mercur. Daca mercurul ajunge la fat pot aparea probleme grave legate de sanatatea creierului, vazului sau auzului.

Peste si carne crude: salmonela si toxoplasmoza sunt continute de carnurile crude si de peste. Femeile gravide au un risc crescut de a avea o problema alimentara provocata de acesti patogeni. Boala alimentara poate provoca deshidratare, febra si sepsis intrauterin, o infectie a sangelui care poate fi fatala pentru fat.

Oua crude: ouale crude pot contine salmonela. Femeile gravide ar trebui sa elimine din aliementatie aceste produse pe baza de oua crude, cum ar fi maioneza sau alte tipuri de dressinguri.

Cafeaua in exces

Cafeaua in sarcina nu este recomandata, cel putin nu in exces. Cofeina poate traversa placenta si afecta fatul. Chiar daca unii sustin ca nu ar trebui eliminata cafeaua in perioada sarcinii, medicii le sfatuiesc pe femeile gravide care nu pot renunta la aceasta bautura pentru o perioada, sa se opreasca la 300 de miligrame de cafea pe zi.

Baile fierbinti, sauna, caldura

Baile fierbinti pot provoca hipertemie, o crestere anormala a temperaturii sangelui, care poate conduce la anomalii congenitale. Alte activitati care pot avea acelasi efect sunt yoga, Pilates, expunerea solara indelungata, expunerea la temperaturi ridicate, sau deshidratarea.

Fumatul

Fumatul este nociv in perioada sarcinii pentru ca dauneaza atat mamei cat si bebelusului. Pe langa cresterea riscului de a dezvolta boli de inima sau cancer la plamani, fumatul in sarcina poate conduce la nastere prematura, anomalii congenitale, sindromul de moarte infantila subita, probleme ale placentei.

Fiecare femeie care fumeaza ar trebui sa renunte la acest obicei imediat ce afla ca urmeaza sa aduca pe lume un bebelus si de asemenea, sa stea departe si de fumatul pasiv.

Sursa foto:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare