Sarcina

#epidemie zika #zika gravide #zika #virusul zika

6 lucruri pe care femeile insarcinate ar trebui sa le stie despre virusul Zika

Zika, virusul transmis prin intermediul tantarilor, a ajuns deja sa se raspandeasca in afara granitelor celor 22 de state din America Centrala si de Sud, fiind considerat la aceasta ora o urgenta medicala la nivel global. Motivul il reprezinta cresterea cazurilor de microcefalie la nou nascutii mamelor infectate cu acest virus.

 

Expertii brazilieni sustin ca numarul cazurilor de copii nascuti cu un craniu subdezvoltat si afectiuni ale creierului a fost de 10 ori mai mare in ultimele sase luni ale anului trecut decat media inregistrata in trecut. Iata si ce ar trebui sa stii in cazul in care esti gravida sau intentionezi sa ramai insarcinata in perioada urmatoare!

1. Ce legatura este intre virus si boala?

Conform  expertilor Centrului de Control si Prevenire a Infectiilor din Statele Unite, numarul crescut de cazuri de microcefalie la nou nascutii din mame infectate cu virusul Zika sugereaza o posibila legatura intre cele doua, dar mai multe studii sunt necesare pentru a demonstra o cauzalitate directa.

“Nu avem inca destule date pentru a stabili probabilitatea stastica a riscului prezentat de virus la femeile insarcinate”, afirma Amanpreet Buhlar, specialist in obstetrica si ginecologie, din Orlando, Florida.

In prezent, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si ministerele de profil din tarile unde a fost semnalata prezenta virusului tin sub observatie starea de sanatate a femeilor insarcinate si a fetilor pentru a stabili modul in care Zika afecteaza dezvoltarea copiilor.

2. Nu calatori in tari afectate

Zika nu are inca un vaccin care sa elimine riscurile aduse de virus, iar cea mai buna metoda de a te proteja este sa eviti zonele in care s-a declarat deja alerta.

Tari precum Columbia, Ecuador, El Salvador si Jamaica au recomandat femeilor sa isi amane planurile de a ramane insarcinate in urmatoarele luni, dar cel mai bine este sa te feresti sa pui piciorul intr-o tara din America Latina sau Caraibe.

In cazul in care nu poti evita o astfel de deplasare, sfatul medicilor este sa ramai cat mai mult timp in interior, sa porti bluze cu maneca lunga, pantaloni lungi, sa folosesti creme anti-tantari si plase de protectie pentru incaperile casei in care vei locui.

3. Nu te panica

Daca nu esti insarcinata si nici nu ai de gand sa ramai insarcinata in perioada urmatoare nu exista niciun motiv sa te panichezi. In primul rand, Zika este un virus transmis de insectele din zona tropicala, asa ca nu exista riscul sa apara o epidemie in regiunea noastra.

4. Un virus cu state vechi

Zika nu este chiar o surpriza pentru cercetatori. Virusul a fost descoperit prima oara in 1947, in Padurea Zika din Uganda. Pana anul trecut, cele mai dese epidemii de Zika au fost intalnite in Africa, Asia de Sud-Est si Insulele Pacificului.

Nu a declansat nicio alarma pana de curand pentru ca dar 20% din populatia infectata manifesta simptomele caracteristice. La fel, panica legata de provocarea microcefaliei la feti a fost generata doar de numarul mare de cazuri intalnite in Brazilia.

“Poate fi un factor specific de mediu sau un tip de tantar din Brazilia care sa fie asociat cu aparitia acestor malformatii congenitale, dar deocamdata nu stim cu siguranta acest lucru”, a explicat dr. Bhullar.

5. Simptome alarmante

Daca ai calatorit de curand intr-o regiune tropicala si esti insarcinata, atunci ar trebui sa urmaresti cu atentie simptomele pe care infectia cu Zika le aduce. Virusul se manifesta prin stari febrile, dureri ale incheieturilor si  roseata a ochilor. In acest caz este bine sa consulti de indata medicul ginecolog.

Pana acum, cercetatorii nu au reusit sa stabileasca momentul sarcinii in care infectarea cu Zika este cea mai riscanta, dar se crede ca perioada de inceput, in care organele fatului incep sa se dezvolte, comporta cele mai multe riscuri.

6. O infectie de doua saptamani

Pentru femeile care au fost infectate cu Zika, dar nu sunt gravide se recomanda o perioada de abstinenta sexuala de 2-3 saptamani pentru ca virusul sa iasa din organism.

Infectia cu Zika nu are efect asupra unei sarcini viitoare. Atentie insa, noile date arata ca virusul se poate transmite si pe cale sexuala, asa ca sexul protejat este recomandat in cazul in care partenerul tau vine dintr-o regiune in care s-a declarat alerta de epidemie Zika.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului