Sarcina

#sarcina #bebelusi #fumat #expunere fumat

Bebelusii expusi fumatului in sarcina risca infectii mortale

Copiii a caror mame fumeaza in timpul sarcinii sunt mai predispusi riscului de spitalizare si chiar de deces, se arata intr-un studiu al specialistilor americani. Acestia sustin ca de vina sunt infectiile respiratorii, cat si cele non-respiratorii, pe care cei mici le dezvolta.


Specialistii au analizat 50.000 de dosare medicale ale bebelusilor

Cercetatorii au analizat dosarele de spitalizare si cele de deces ale unui numar 50.000 de infanti nascuti in statul Washington intre anii 1987 si 2004. Astfel, bebelusii ai caror mame au fumat in timpul sarcinii au prezentat un risc de internare sau de deces din cauza infectiilor cu 50% mai mare decat cei ai caror mame nu au fumat.

Asta pentru ca fumatul slabeste sistemul imunitar al copilului si il expune astfel riscului nenumaratelor infectii, potrivit studiului realizat de specialistii Academiei Americane de Pediatrie (AAP), citat de portalul Baby Center.


Fumatul nu provoaca numai infectii respiratorii

"Stim de multa vreme ca bebelusii ai caror mame fumeaza in timpul sarcinii sunt predispusi la probleme medicale serioase legate de o greutate scazuta, nastere prematura si slaba dezvoltare a plamanilor.

In timp ce infectiile respiratorii au fost recunoscute ca o cauza comuna a acestor boli care pot duce la deces, acest studiu demonstreaza ca bebelusii aflati in uter si care sunt expusi fumatului prezinta un risc de spitalizare sau de deces din cauza unei palete mult mai extinse de infectii, atat cele respiratorii, cat si cele non-respiratorii", a declarat dr. Abigail Halperin, autorul principal al studiului, intr-un comunicat al AAP.

Cercetatorii au mai aflat, de asemenea, ca atunci cand mamele fumatoare au redus numarul tigarilor sau au reusit sa se lase de acest viciu, copiii lor au prezentat un risc mai mic de a capata infectii. De aceea, specialistii recomanda atat persoanelor in cauza si familiilor acestoria, cat si statului sa puna accentul pe consilierea terapeutica pentru ca femeile gravide sa renunte la fumat.

Desi studiul a descoperit o legatura intre fumatul din timpul sarcinii si riscul marit de spitalizare din cauza infectiilor, el nu a putut stabili o relatie de tip cauza-efect.

Sursa foto: walesonline.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului