Sarcina

#boli contagioase #pericol sarcina #sarcina

Boli contagioase care pun in pericol sarcina

Bolile contagioase sunt provocate de virusuri, bacterii, ciuperci sau paraziti si pot surveni in orice moment al vietii. In timpul sarcinii, ele sunt amenintatoare atat pentru mama, cat si pentru copil. Pentru a depista daca exista riscul ca gravida sa fie purtatoare a unor agenti patogeni sau daca a avut anumite infectii, medicii recomanda o serie de teste medicale in perioada prenatala.

Printre analizele medicale efectuate in primul trimestru se sarcina se afla cele pentru depistarea urmatoarelor boli:

Hepatita B

Se va diagnostica daca sunteti purtatoare a virusului hepatitic B. Daca sunteti pozitiva, virusul poate fi transmis fatului si dauna serios ficatului acestuia. Nou-nascutul supus acestui risc trebuie vaccinat cu anticorpi de indata ce se naste.

Sifilis

Aceasta boala transmisibila sexual este din ce in ce mai rara in zilele noastre. Totusi, este bine de stiut ca in cazul mamelor infectate cu aceasta boala exista riscul ca bebelusii sa vina pe lume cu malformatii congenitale severe.

HIV/SIDA

Este un alt virus transmisibil pe cale sexuala, care se poate transmite de la mama la fat si trebuie depistat inainte de nastere. Daca mama este diagnosticata si urmeaza tratamentul corect, naste prin cezariana si nu alapteaza, atunci riscul de transmitere a HIV este mai mic de 5%. In caz contrar, riscul creste la 25%.

Toxoplasmoza

Este o boala cauzata de un parazit care traieste in excrementele pisicii sau in carnea insuficient preparata. Toxoplasma gondii poate inhiba dezvoltarea fatului, ducand la malformatii congenitale, sau poate provoca avort spontan ori nastere prematura.

Boli ale copilariei care pot fi facute in perioada sarcinii

Unele dintre cele mai periculoase boli infectioase in sarcina sunt bolile copilariei: rujeola, rubeola, varicela, oreionul, scarlatina si altele. Daca nu ai facut aceste boli inainte de sarcina sau nu esti vaccinata, trebuie sa ai mare grija la persoanele cu care intri in contact pentru a te feri de aceste riscuri. Iata ce trebuie sa stii despre fiecare in parte.

Rujeola

Rujeola sau pojarul este o boala virala extrem de contagioasa. Daca rujeola evolueaza in perioada de graviditate, in timpul primului trimestru de sarcina, poate provoca avort spontan, iar in trimestrele ulterioare, nastere prematura sau nasterea unui copil cu greutate mica si malformatii. Ca metoda de profilaxie post-expunere, in cazul femeilor insarcinate, se recomanda tratament cu imunoglobuline (IG). Imunoglobulinele pot preveni sau modifica boala si asigura o protectie temporara in cazul in care sunt administrate in primele 6 zile de la expunere.

Rubeola

Aceasta boala infectioasa transmisibila este cauzata tot de un virus. Inainte de a ramane insarcinata, este important ca femeia sa faca un test de sange pentru a afla daca are anticorpi pentru rubeola. Daca nu are imunitate, va trebui sa se vaccineze si sa nu ramana gravida in urmatoarele 3-6 luni.

Daca se infecteaza in timp ce este gravida, in special in primul trimestru al sarcinii, atunci fatul este in mare pericol de a se naste cu malformatii, probleme cardiace si cerebrale, surditate si orbire.

Varicela

Varsatul de vant sau varicela poate provoca viitoarei mame infectii acute ale plamanilor sau pneumonie. Infectia cu virusul Herpes zoster in timpul sarcinii este asociata cu o varietate de malformatii la nou-nascut, greutate mica la nastere, hipoplazie a unei extremitati, semne pe piele, atrofii musculare, encefalita, atrofie corticala, microcefalie. Daca mama face varicela cu 5 zile inainte si 2 zile dupa nastere, boala se poate transmite nou-nascutului, cu o rata de mortalitate de peste 30%.

Oreionul

Parotidita epidemica sau oreionul este foarte periculoasa pentru mama, existand riscul unor complicatii severe: meningita, encefalita, pancreatita, avort spontan sau nastere prematura.

Recomandari importante

Daca esti insarcinata si ai intrat in contact cu cineva care are o boala infectioasa, este extrem de important sa te adresezi imediat medicului tau ginecolog si apoi unui infectionist. In general, se poate face un tratament cu imunoglobuline in primele 4 zile de la expunere, care poate preveni boala sau impiedica agravarea ei. Daca ai facut una dintre bolile copilariei fara sa stii sursa, trebuie de asemenea sa te adresezi medicului pentru tratament.

Insa nu intra in panica! Este adevarat ca sunt posibile complicatii si malformatii, dupa cum sunt mentionate anterior, dar in majoritatea cazurilor ele nu se intampla. Chiar daca esti insarcinata, poti depasi cu bine aceste boli, sa duci sarcina la termen, asa cum indica un calculator sarcina, si sa aduci pe lume un copil sanatos.

Mai multe informatii si subiecte despre sanatate cititi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro - platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului