Sarcina

#sarcina #gravida #insarcinata #medic #sanatate #nastere #ingrijire

Ce trebuie sa stii despre sarcina intarziata

sarcina intarziata sau prelungita este considerata sarcina trecuta de 42 de saptamani. Aproximativ 10% dintre sarcini sunt intarziate, dar de obicei, dupa termenul oficial, nu mai dureaza mult pana cand mamicile intra in travaliu. Cu toate acestea, fiecare zi ce trece pune in pericol sanatatea bebelusului tau.

 

Care sunt cauzele sarcinii prelungite?

 

Desi raman inca necunoscute, in urma unor studii, medicii au reusit sa observe o prezenta mai mare a sarcinii intarziate in randul femeilor mai in varsta, a celor foarte tinere, aflate la prima sarcina, sau la cele cu sarcini multiple.

 

Riscurile sarcinii intarziate

 

Dupa 9 luni de zile, singurul lucru pe care ti-l doresti este sa iti tii bebelusul in brate. Nerabdarea, ingrijorarea asociata cu modificarile hormonale iti dau atat un disconfort fizic, cat si unul psihic. Nimic nu se compara insa cu cel mai mare risc dintre toate: sanatatea copilului tau. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iti consulti medicul.

Ricurile sarcinii prelungite sunt letale, asa ca medicul ginecolog trebuie sa monitorizeze in primul rand functiile vitale ale fatului si evolutia acestuia. Desi timp de noua luni, lichidul amniotic a constituit un mediu primitor pentru copilul tau, dupa aceasta perioada, lichidul amniotic se diminueaza. Placenta „imbatraneste”, asa ca nu mai poate asigura cantitatea suficienta de lichid amniotic. Totodata, placenta este cea care asigura nutritia si oxigenarea fatului. Fara aceasta, functiile vitale ale copilului sunt puse in pericol.
 

In unele cazuri, fatul continua sa creasca in burtica mamei, fiind considerat bebelus de dimensiuni mari. De aceea, este foarte posibil sa nasti cu cu ajutorul cezarianei.
 

Riscurile pot aparea si dupa nasterea bebelusului. La nastere, copilul se poate confrunta cu afectiuni respiratorii, datorita inghitirii, odata cu prima gura de aer, a meconiului. (Meconiul reprezinta un lichid galben-verzui care se gaseste in tubul digestiv al copilului.)
 

Ce poti face in cazul unei sarcine prelungite?

 

Primul lucru obligatoriu este vizita la medic. Acesta iti va face o serie de teste, precum testul antistres sau monitorizarea cu ajutorul ecografului. Astfel, medicul va putea observa ritmul batailor inimii fatului, dar si dimensiunile acestuia, miscarile bebelusului si cantitatea de lichid amniotic.

De asemenea, medicul te va sfatui sa tii cont de cate ori pe zi se misca bebelusul. Daca acesta este mai lenes decat de obicei, atunci este nevoie de interventie medicala.

Exista o serie de solutii pe care le poti incerca pentru a provoca inducerea travaliului. Una dintre cele mai eficiente in constiutie activitatea sexuala. Masarea si stimularea sanilor, dar si orgasmul pot induce contractiile uterine.

O alta solutie o reprezinta uleiul de ricin. Atentie insa la cantitatea administrata, pentru ca acesta are proprietati laxative si purgative, care vor produce spasme intestinelor, inducand si contractii uterului. O cantitate mult prea mare iti poate provoca diaree, deshidratandu-te.

Daca ai contractii, iesi la o plimbare usoara. Se spune ca miscarea mamei ar determina pregatirea fatului pentru momentul nasterii.

Daca medicul va considera ca este nevoie, iti va induce travaliul cu ajutorul solutiilor medicamentoase. Pana atunci insa, aplicarea unor remedii naturale te poate aduce mai aproape de momentul nasterii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele