Sarcina

#sarcina #miros #gust #schimbari sarcina #greturi matinale

Cum iti afecteaza sarcina mirosul si gustul?

Exista multe simptome neplacute si neobisnuite de sarcina, insa sensibilitatile gustului si mirosului sunt unele dintre cele mai ciudate si neplacute. Cand esti gravida, mirosul ti se ascute brusc si multe miresme ti se par deranjante, iar ceea ce iti placea odinioara la gust, este posibil sa ti se para dezgustator. Iata care sunt cauzele pentru care mirosul si gustul au de suferit in sarcina si cum sa faci fata cu succes acestor simptome neplacute!
 

Cauzele schimbarii mirosului si gustului in sarcina


Schimbarile hormonale prin care trece organismul afecteaza simturile. Asadar, hormonii sunt principalii responsabili ai felului in care iti este afectat mirosul sau gustul in sarcina si reprezinta un simptom timpuriu al acesteia.

Atunci cand ramai insarcinata, nivelurile de estrogen si progesteron din organism cresc considerabil. De aceea, apar si greturile matinale, un simptom frecvent care este cauzat, la randul lui, de sensibilitatea crescuta la gust si miros.

Vei constata ca unele mirosuri, care inainte iti placeau foarte tare, de parfumuri sau flori, acum iti provoaca imediat greata. Cele neplacute, de peste, gaz, benzina etc., raman in continuare declansatori rapizi ai senzatiei de greata sau, in cazuri rare, sunt poftite (pofte pica).

Si papilele gustative sufera modificari si au "mofturi" speciale la inceputul sarcinii. Ai putea observa ca anumite preparate culinare care odinioara erau preferatele tale, au ajuns sa ti se para dizgratioase si sa te ingretosezi cand le vezi, indiferent ca e vorba de fructe, deserturi sau feluri principale de mancare. Surpriza cea mai mare va fi in momentul in care vei pofti la alimente si preparate de care inainte nici nu vroiai sa auzi.

Majoritatea gravidutelor constata o aversiune puternica fata de alimente precum cafea, suc de portocale, lactate sau carne.
 

Cum sa eviti neplacerile cauzate de miros si gust in sarcina?


Nu exista o lista clara de alimente, deoarece fiecare gravida experimenteaza sensibilitate olfactiva si aversiune alimentara la preparate diferite.

In schimb, pe masura ce constati ca iti dau senzatii olfactive si gustative neplacute, este bine sa stai departe de ele, pana cand vor intra iar in gratiile simturilor tale.

In rest, mai poti sa te asiguri ca mirosul si gustul nu iti vor mai da batai de cap o perioada, prin alte cateva masuri simple si eficiente:
 

  • aeriseste constant casa, astfel incat sa nu persiste mirosuri de mancare sau parfumuri in zona in care stai;
  • poarta de fiecare data alte haine (mirosurile patrund in fibre si pot declansa reactii neplacute);
  • spala hainele cu detergenti fara parfum si foloseste si produse cosmetice sau de curatenie fara miros;
  • adapteaza-ti dieta doar cu alimente pe care le tolerezi si stai la distanta de cele care iti provoaca disconfort;
  • daca resimti constant un gust amar in gura, poti scapa usor de el daca iti periezi limba in timp ce te speli pe dinti sau daca iti clatesti gura cu apa sarata; contribuie la neutralizarea gustului amarui de pe papilele gustative;
  • gusturile nedorite din gura pot disparea cu ajutorul condimentelor picante - au rolul de a amorti papilele gustative si de a indeparta senzatia de amaraciune, neplacuta, dar specifica sarcinii.


Nu-ti face griji, deoarece nu te-ai ales cu aceasta sensibilitate pe viata! In general, dupa primul trimestru de sarcina, aceste simptome dispar, iar daca nu o fac atunci, dupa nastere cu siguranta vor reveni la normal!
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Top
Top

Sfatul expertului