Sarcina

#alcool #riscuri sarcina #complicatii sarcina #sarcina alcool #copii alcool #alcool sarbatori #parinti alcool

Esti insarcinata? De ce nu trebuie sa bei alcool nici macar de Sarbatori!

Femeile gravide care obisnuiesc sa consume alcool in timpul sarcinii risca sa nasca bebelusi care vor dezvolta probleme la nivelul abilitatilor sociale, se arata intr-o cercetare recenta a oamenilor de stiinta americani.

In plus, consumul de alcool in sarcina a fost legat si de probleme de comportament, insa asta nu inseamna, explica cercetatorii, ca acesti micuti sunt mai putin inteligenti decat cei ai caror mame au stat deoparte de acest viciu pe timpul celor noua luni de sarcina.

Potrivit celor doi specialisti, Justin Quattlebaum si Mary O'Connor, de la Universitatea California, Los Angeles, descoperirile arata o nevoie urgenta de depistarea precoce si tratament al problemelor sociale la acei copii expusi alcoolului pe cand se aflau in uter. Astfel de interventii timpurii sunt benefice intrucat cei mici sunt la varsta la care creierul lor este adaptabil, iar ei isi pot schimba comportamentul, explica oamenii de stiinta, citati de portalul HealthDay.

In cadrul studiului, publicat in revista americana "Child Neuropsychology", au fost analizati 125 de copii, cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani. Din numarul total al participantilor la cercetare, 97 de copii au prezentat simptome specifice spectrului alcoolismului fetal. Astfel, cei doi specialisti au evaluat modul de gandire al celor mici, cat si dezvoltarea lor emotionala si sociala.

Copiii expusi alcoolului in sarcina au intampinat mai multe probleme sociale, chiar si dupa ce oamenii de stiinta le-au luat IQ-ul in considerare. Acestia au obtinut si scoruri mai mici decat ceilalti copii in cadrul mai multor teste ce le-au fost date. De exemplu, nu au putut corela atat de bine anumite experiente din trecut cu actiuni din prezent. La fel de slab s-au descurcat si la testele de atentie, memorie sau aptitudini organizationale.

Totodata, acesti copii sunt mai predispusi sa dezvolte simptome legate de depresie, insa, desi studiul a legat aceste probleme de consumul de alcool in sarcina, el nu a demonstrat o relatie de tip cauza-efect.

sursa foto: theguardian.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului