Sarcina

#dezoltare bebelus # evolutie bebelus #bebelus #sarcina

Evolutia senzoriala a bebelusului in timpul sarcinii

In burtica mamei, bebelusul devine, pas cu pas, o fiinta senzoriala si i se dezvolta, unul dupa altul, toate simturile. Astfel, la nastere, el este capabil, intr-o masura mai mare sau mai mica, sa se foloseasca de toate cele 5 simturi. Se stie ca la bebelusi simturile se dezvolta in aceasta ordine – simtul tactil, mirosul, gustul, auzul si vazul.

Simtul tactil

In a 8-a saptamana de sarcina apar senzorii tactili, dar numai in zona gurii bebelusului. In cateva luni, insa, acestia vor fi prezenti pe tot corpul. Fetusul simte durerea si placerea inca din saptamana a 20-a de sarcina, uneori si mai devreme.

Deci, dragi mamici, nu ezitati sa mangaiati burtica, mai ales daca simtiti aceasta dorinta! Incepand cu luna a 3-a bebelusul simte foarte bine aceasta mangaiere si ea ii creeaza o stare de bine pe care, cu siguranta, o veti simti si dumneavoastra!

Mirosul si gustul – sau simturile chimice

Inca din a 25-a saptamana de sarcina, cand incep sa se dezvolte simturile chimice, bebelusul poate simti mirosul mamei – asa o va si recunoaste in primele clipe de viata. Mai mult, el incepe sa simta gusturile si gustul mancarii consumate de mama.

Deci, daca mama a avut o alimentatie vegana sau vegetariana, e foarte posibil ca bebelusul sa prefere mai tarziu acelasi gen de alimentatie!

Auzul

In saptamana 25 a sarcinii, bebelusul are auzul complet dezvoltat si percepe sunetele, atat pe cele interioare, din organiusmul mamei, cat si pe cele exterioare. Vocea mamei joaca un rol foarte important – pe ea auzind-o si cel mai intens. Curand va fi acea voce pe care o va prefera si prima pe care o va recunoaste dupa nastere.

Deci, dragi mamici, puteti povesti cu bebelusul dumneavoastra inca de pe acum, el va aude!

Vazul

Desi la nastere ochii sunt complet dezvoltati, creierul copilului nu e pregatit sa proceseze imaginile pe care le primeste. Vazul se definitiveaza in perioada de dupa nastere, procesul dureaza 6 sau chiar 8 luni, fiind conditionat de cresterea numarului de conexiuni cerebrale. La nastere bebelusul desluseste corpurile aflate la cel mult 30 de cm, diferentieaza luminile si umbrele si are o imagine incetosata.

Sursa articol: Lumealuijunior.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele