Sarcina

#impact emotional #avort spontan #avort

Impactul emotional al unui avort spontan

Avortul spontan este greu de inteles de catre cele care trec prin aceasta experienta. Multe persoane afectate de un avort spontan trec printr-o perioada dificila din punct de vedere emotional. S-ar putea sa se simta triste, totusi singure, pentru ca unii dintre cei mai apropiati pur si simplu nu inteleg prin ce trec. Uneori, impactul emotional se simte imediat dupa avortul spontan, in timp ce in alte cazuri poate dura cateva saptamani. Despre acest lucru discutam azi cu dr. Ruxandra Cigaran https://www.nativia.ro/medici/ruxandra-cigaran/ , medic specialist obstetrica-ginecologie la Clinica Nativia.

 

Efectele asupra psihicului se resimt si la nivel fizic, explica medicii, pentru ca pierderea unei sarcini este o experienta traumatica atat pentru organism, cat si pentru starea psihologica a femeii. Ce este important de stiut este ca reactiile sunt normale si naturale.

"Pacientele se simt frecvent obosite, fara pofta de mancare sau pot avea insomnii dupa un avort spontan. Este posibil sa simta, de asemenea, un sentiment de vinovatie, soc, tristete si furie. Multe femei se invinovatesc pentru avort spontan. Insa, adevarul este ca majoritatea avorturilor spontane sunt in afara controlului. Reactiile sunt diferite.  Unele persoane considera ca este reconfortant sa vorbeasca despre sentimentele lor, in timp ce altele considera ca subiectul este prea dureros pentru a fi discutat. Afectarea emotionala depinde de multi factori diferiti. De exemplu, impactul poate fi mai profund daca avortul s-a petrecut mai tarziu in timpul sarcinii", a explicat dr. Ruxandra Cigaran.

Unele femei se impaca cu durerea lor dupa cateva saptamani de la un avort spontan si incep sa-si planifice urmatoarea sarcina. Pentru alte femei, gandul de a planifica o alta sarcina este prea traumatic, cel putin pe termen scurt.

25% dintre respondentele unui sondaj efectuat recent de Clinica Nativia au precizat ca s-au simit neajutorate dupa pierderea unei sarcini, ca nu au un ajutor real din partea nimanui pentru a trece de aceasta pierdere, in timp ce 29% au precizat ca partenerul de viata le-a ajutat cel mai mult. 30% s-au refugiat in munca pentru a uita. Doar 15% au discutat mai mult cu medicul sau cu un psihoterapeut, incercand sa depaseasca aceasta trauma. O femeie din 5 a precizat ca nu si-a pierdut speranta si a incercat din nou la putin timp de la pierderea suferita.

Dar in toata aceasta situatie, trebuie avut in vedere si starea psihica a partenerilor de viata, care pot fi si ei afectati.

"Barbatilor le este uneori mai greu sa-si exprime sentimentele, mai ales daca simt ca rolul lor principal este sa sprijine mama si nu invers. Este foarte importanta sustinerea reciproca pentru a depasi momentul. Avortul spontan poate provoca, de asemenea, sentimente de anxietate sau depresie si poate duce la probleme de relatie", a mai precizat dr. Ruxandra Cigaran.

Medicul recomanda ca pacientele aflate in aceasta situatie sa solicite ajutor de specialitate (psiholog, medic specialist obstetrician). Mai mult, in perioada noiembrie-decembrie 2020, clinica Nativia deruleaza o campanie de constientizare si suport pentru femeile care au pierdut o sarcina. Sub sloganul #AlaturiDeFiecareFemeie medicii si reprezentantii clinicii doresc sa transmita un mesaj de sustinere, de suport si de recunoastere pentru cele care nu au putut duce o sarcina la termen, in ciuda eforturilor. Mai mult, Clinica Nativia ofera 30 de consultatii gratuite pentru 30 de femei care au pierdut recent (in ultimele 3 luni) o sarcina si au nevoie de specialisti care sa le indrume si sa le ajute.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele