Sarcina

# miscari primul trimestru # miscari fetale # miscari bebelus #sarcina

Miscarile bebelusului in sarcina. Ce si cum ar trebui sa simti

Miscarile bebelusului echivaleaza cu momentul in care mama incepe sa constientizeze ca viata ei se schimba si isi intra tot mai mult in rolul de mama. Dincolo de aspectul psihologic, de impactul avut asupra parintilor, miscarile fetale sunt un semn al sanatatii si starii de bine a bebelusului, asa ca, odata ce sarcina evolueaza, devin din ce in ce mai importante. 

Miscarile fetale in primul trimestru de sarcina

Debuteaza cu mult inainte ca mamica sa perceapa existenta lor, cam in a 7-a saptamana de sarcina, urmand ca aceasta sa devina constienta de ele abia intre a 18-a si a 20-a saptamana.  Din a 10-a saptamana, miscarile lui devin complexe: intoarce capul, isi duce mana catre fata, deschide gura si se intinde, iar in saptamana a 14-a, va misca pentru prima oara ochii.

Cam in aceasta perioada, mamicile care nu sunt la prima sarcina vor incepe sa simta primele miscari fetale. Cele care sunt la primul copil vor mai astepta aproximativ o luna pana vor simti ca bebelusul misca in interiorul lor. 

Miscarile fetale in trimestrul al doilea de sarcina

Intre saptamanile 20 si 24, activitatea fatului va fi destul de intensa pe parcursul zilei si va include tumbe si lovituri de picioare. La ecografiile pe care le vei realiza sa nu te surprinda daca medicul iti va spune ca bebelusul tau nu sta locului si nu-l poate masura. De asemenea, pentru ca se misca destul de mult - de cele mai multe ori tu nici nu-ti dai seama de acest lucru - va fi poate dificil sa-i observe sexul sau fata. In urmatoarele 4 saptamani, daca va avea de-a face cu zgomote puternice si neasteptate, fatul tresare si-l vei simti. Este timpul sa incepi sa-i vorbesti, sa-ti mangai burtica, pentru ca el va percepe tot mai clar aceste lucruri. 

Miscarile fetale in trimestrul al treilea de sarcina

Incepand cu saptamanile 28-29, desi miscarile fetale vor fi mai precise, amplitudinea lor va scadea din cauza micsorarii spatiului intrauterin. Bebelusul are deja cel putin 1 kilogram si din ce in ce mai putin spatiu pentru a se misca in voie. Nu-ti fie teama insa, nu este deloc inconfortabil pentru el. Incepand cu saptamana 30, ar trebui sa simti cam 10 miscari ale bebelusului in decursul a 24 de ore. De obicei acestea sunt destul de regulate ca interval si intense. Daca simti ca ritmul a descrescut brusc sau ca o zi intreaga nu s-a miscat deloc, suna medicul de urgenta. O metoda buna de a stimula miscarea bebelusului este sa te intinzi pe partea stanga, intr-o pozitie cat mai confortabila si sa astepti doua ore. Daca nu se intampla nimic in acest interval, mergi de urgenta la medic. 

Miscarile fetale in ultima luna de sarcina

Incepand din saptamana 36, bebelusul se pregateste de expulzie, adica de nastere. Pozitia normala este cu capul in jos, apasand astfel perineul. Miscarile fetale in aceasta perioada se rezuma la lovituri de coate si de picioare, uneori destul de dureroase, in special in zona coastelor. Deja copilul este mare si nu se va mai rostogoli la fel de usor ca pana acum. O miscare pe care o vei sesiza usor este felul in care isi misca capusorul cautand degetul atunci cand acesta ii cade din gura.

Foto: Hepta.ro 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului