Sarcina

#mamici #sarcina

Prima sarcina: sfaturi pentru mamici incepatoare

Sarcina aduce o multitudine de schimbari fizice, psihice si emotionale in viata unei femei. De cele mai multe ori aceasta reprezinta o perioada in care femeile devin din ce in ce mai atente cu organismul lor pentru a se asigura ca cel mic se dezvolta sanatos si armonios. Daca esti la prima sarcina, este posibil sa fii coplesita pe de-o parte de emotiile si responsabilitatea ce vin odata cu aceasta, iar pe de alta parte de multitudinea de informatii si sfaturi. Citeste in continuare si afla care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont.

Mergi la medicul ginecolog!

Dupa efectuarea testului de sarcina si aflarea vestii ca esti insarcinata, este important sa mergi la medicul ginecolog in vederea efectuarii unui consult amanuntit. Medicul iti va evalua starea de sanatate, iti va recomanda o serie de analize de sange si va efectua o ecografie abdomino-pelvina si/sau transvaginala pentru a confirma prezenta sarcinii. Evaluarea ecografica timpurie a sarcinii este esentiala pentru identificarea unei potentiale sarcini extrauterine sau a unor anomalii ale aparatului reproducator.

Acorda atentie greutatii corporale!

Cresterea greutatii corporale in timpul sarcinii este normala, insa este important ca aceasta sa nu fie excesiva sau insuficienta. Luarea excesiva in greutate iti poate mari riscul de a dezvolta diabet gestational si hipertensiune arteriala, in timp ce cresterea insuficienta in greutate poate avea un impact negativ asupra copilului. Conceptia conform careia in timpul sarcinii trebuie sa mananci cat pentru doi este un mit si poate conduce la excese alimentare daunatoare. Discuta cu medicul despre necesarul tau caloric si nutritional pentru a te asigura ca adopti o dieta echilibrata.

Evita sedentarismul!

Activitatea fizica de intensitate usoara te ajuta sa mentii o greutate corporala sanatoasa pentru tine si pentru copilul tau. Gradul activitatii fizice pe care o poti efectua in timpul sarcinii depinde si de nivelul tau de fitness anterior. Pentru a evita sedentarismul pe parcursul sarcinii poti face plimbari sau poti participa la ore de aerobic sau yoga concepute special pentru femei insarcinate. Inainte de a incepe sa faci sport, discuta cu medicul tau despre posibilitatea efectuarii exercitiilor fizice in timpul sarcinii.

In concluzie, prima sarcina poate fi coplesitoare aducand multe elemente noi in viata ta. Informeaza-te din surse sigure, documentate stiintific cu privire la deciziile pe care trebuie sa le iei pe parcursul sarcinii si discuta cu medicul despre toate nelamuririle tale. Apeleaza cu incredere la serviciile medicilor din cadrul maternitatii Polisano din Sibiu! Acestia au un nivel inalt de pregatire si vor fi alaturi de tine in fiecare etapa a sarcinii. Echipa medicala are experienta in monitorizarea sarcinilor multiple sau dificile si dispune de aparatura performanta.

Surse informative

“Health Tips for Pregnant Women.” National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, U.S. Department of Health and Human Services, Oct. 2019, www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/healthy-eating-physical-activity-for-life/health-tips-for-pregnant-women.

“Exercising in Pregnancy.” Nhs Choices, NHS, www.nhs.uk/start4life/pregnancy/exercising-in-pregnancy/. FOTO: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Sfatul expertului