Sarcina

#greutate sarcina #sarcina

Sarcina: cat e normal sa iei in greutate si cate calorii trebuie sa consumi?

Greutatea in sarcina este una dintre preocuparile importante ale viitoarelor mamici. Si oricat s-ar teme unele dintre ele, luarea in greutate in sarcina este inevitabila si recomandabila. Dezvoltarea fizica si psihica a bebelusului tau depinde de asta. Dar este bine sa te incadrezi in limite normale. Iata ce trebuie sa stii despre greutatea pe care este normal sa o castigi in cele 9 luni de sarcina si cate calorii poti consuma astfel incat bebelusul tau sa beneficieze de toti nutrientii necesari.

Greutatea in sarcina

Daca ai o sarcina normala, cu un singur fat, cresterea normala in greutate se calculeaza in functie de greutatea avuta inainte de maternitate. Greutatea ideala pe care o poti acumula in timpul sarcinii trebuie sa fie invers proportionala cu greutatea initiala. Cu alte cuvinte, cu cat ai mai putine kilograme inainte de sarcina, cu atat ti se recomanda sa iei mai mult in greutate. In schimb, daca te confrunti deja cu exces ponderal, in sarcina va trebui sa ai grija sa nu acumulezi multe kilograme.

Concret, pentru o femeie subponderala (IMC sub 20), cresterea ponderala trebuie sa fie intre 12,5 kg si 18 kg. Pentru o femeie normoponderala (IMC 20-25) se recomanda a nu se depasi 12 kg in plus in timpul sarcinii. In caz de obezitate (IMC peste 30) ideal ar fi sa nu se acumuleze mai mult de 7-9 kg.

Daca ai o sarcina cu gemeni, cresterea ideala in greutate este de 16-20 kg, sau cu 4-7 kg mai mult pentru fiecare fat fata de sarcina unica.

Cate calorii consumi in sarcina?

Este adevarat ca hrana pe care tu o consumi il hraneste si pe cel mic, dar asta nu inseamna ca trebuie sa mananci pentru doi. Aportul caloric trebuie sa creasca in sarcina doar cu 300 de calorii. Important este ca alimentatia sa fie echilibrata si sanatoasa. O alimentatie echilibrata trebuie sa insumeze numarul de calorii necesare, sa fie diversificata si impartita in 4-5 mese pe zi. Astfel iti asiguri tie, dar si fatului tot necesarul de proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine si minerale. Toate acestea sunt importante pentru pastrarea unei bune stari de sanatate si energie a mamei, cat si dezvoltarii armonioase a fatului.

Riscuri pentru tine si copil daca esti subponderala

De obicei, multe femei scad usor in greutate in primul trimestru de sarcina din cauza greturilor si varsaturilor. Din fericire, in acest stadiu, fatul nu are nevoie de foarte multe calorii. Dar este important sa se reia cresterea in greutate dupa saptamana 12 de sarcina. Daca ramai la stadiul de subponderalitate, pot sa apara complicatii: nastere prematura, greutate scazuta la nastere a copilului. Unele afectiuni ale mamei inainte de sarcina, cum ar fi sindromul de colon iritabil, boala celiaca, ulcer, hipertiroidism, pot reduce luarea in greutate. In cazul in care te afli intr-una dintre aceste situatii trebuie sa discuti cu medicul tau pentru gasirea unor solutii astfel incat tu si bebelusul sa nu aveti de suferit.

Riscuri pentru tine si copil daca esti supraponderala

Excesul de greutate se asociaza cu anumite complicatii in sarcina, cum ar fi diabetul gestational, hipertensiunea arteriala (preeclampsie). Daca te numeri printre femeile supraponderale trebuie sa stii ca, daca vei lua in greutate mai mult decat este necesar pentru sarcina, este foarte posibil sa nu mai poti pierde aceasta greutate dupa nastere. Vei avea alte kilograme in plus si mai multe riscuri pentru sanatatea ta.

In plus, studiile demonstreaza ca femeile cu greutate prea mare in timpul sarcinii aduc pe lume copii predispusi la obezitate in copilarie si mai tarziu in viata.

Sfaturi pentru a lua adecvat in greutate

Medicul te poate ajuta cu privire la cresterea normala in greutate. Dar depinde de tine sa mananci sanatos. In in calcul aceste sfaturi:

  • Mananca in fiecare zi fructe si legume proaspete.
  • Inlocuieste painea alba si pastele albe cu paine facuta din cereale integrale si paste integrale.
  • Consuma alimente bogate in acid folic: spanac, fasole, avocado, capsuni.
  • Alege grasimi nesaturate bune cum ar fi uleiul de masline, uleiul de rapita.
  • Include in dieta proteine de calitate din carne de pui, curcan, lactate, oua, preferabil de provenienta ecologica.
  • Renunta la alimente prajite, chipsuri, prajituri, dulciuri din comert, produse de patiserie, margarina, sosuri, maioneza.
  • Limiteaza consumul de sare.
  • Evita consumul de carne cruda sau insuficient preparata termic, peste oceanic (poate contine mercur), branzeturi din lapte nepasteurizat.

Mai multe informatii si subiecte despre sanatate cititi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Miababy.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro - platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare