Sarcina

#sarcina #schimbari sarcina #schimbari emotionale #modificari hormonale

Schimbarile emotionale in sarcina

Schimbarile emotionale completeaza modificarile fizice care apar pe tot parcursul sarcinii. Nu doar corpul tau sufera transformari in cele noua luni. Starea ta de spirit sau dispozitia va fluctua mai ceva decat te-ai putea astepta si exista cateva cauze exacte ale acestor modificari, de la dezechilibre hormonale pana la imaginea de sine , care are de suferit pana la finalul perioadei se sarcina. Iata la ce schimbari emotionale sa te astepti si cum sa le faci fata!
 

Modificarile hormonale


Furtunile hormonale care au loc in organism sunt principala cauza a schimbarilor emotionale care apar in sarcina, in unele luni mai frecvent decat in altele. Aproape toate femeile sunt predispuse la schimbari bruste de dispozitie atunci cand raman insarcinate.

Exista posibilitatea sa treci rapid de la o stare la alta, acum sa razi, acum sa plangi sau sa fii zambitoare si vesela, iar in minutul urmator nervoasa si usor iritabila.

Nu ai cum sa previi aceste simptome ale sarcinii, insa tot ce poti face este sa te calmezi si sa nu te panichezi din cauza lor, deorece sunt normale.
 

Anxietatea sau temerile legate de sarcina si bebelus


A doua cauza importanta a starilor emotionale negative cu care te-ai putea confrunta este frica sau anxietatea cu privire la evolutia sarcinii.

Daca esti insarcinata pentru prima oara, treci printr-o experienta noua si necunoscuta, care da nastere, in mod firesc, unor temeri si sentimente de nesiguranta.

Vei petrece mult timp gandindu-te la posibilele complicatii care pot aparea, la sanatatea bebelusului din burtica, la momentul nasterii etc.. Acestea sunt aspecte care te pot inspaimanta si care te pot face sa devii anxioasa, trista, apatica si ingrijorata.

Poti experimenta si cosmaruri, stari de insomnie sau perturbari ale somnului din cauza anxietatii din timpul sarcinii.

Este important sa gasesti metode de relaxare eficiente si sa reusesti sa constientizezi ca totul e doar in imaginatia ta.

In plus, luarea unor masuri de precautie - realizarea tuturor testelor medicale, vizitarea periodica a doctorului care are grija de sarcina ta, o alimentatie sanatoasa si miscarea fizica - te ajuta sa mai diminuezi din aceste sentimente care-ti pot domina starea emotionala atunci cand esti gravida.
 

Imaginea de sine


Schimbarile hormonale apar cu precadere in prima parte a sarcinii. Insa nici nu trec bine acestea, ca trupul tau sufera transformari substantiale din punct de vedere fizic pe finalul acesteia.

Burtica incepe sa creasca, picioarele sa se umfle, pe piele incep sa apara afectiuni specifice sarcinii, iar stima de sine si perceptia propriei imagini corporale incep sa aiba de suferit.

Te poti simti neatractiva, grasa, urata, iar starea de spirit va fi pe masura.

Unele gravide experimenteaza trairi ciudate din cauza schimbarilor corporale si marturisesc ca nu se regasesc in propriul lor corp.

Unele dintre aceste griji sunt firesti, dar nu trebuie sa iti apacapareze viata si starea de spirit. Ar trebui sa fii fericita si bucuroasa ca esti insarcinata si ca burtica ta in crestere ascunde bebelusul mult dorit.

Gandeste-te ca exista si avantaje ale sarcinii, nu doar dezavantaje.

Foto: //www.pregnancybest.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare