Sarcina

#ovare polichistice sarcina #ovare polichistice #riscuri #sarcina

Sindromul ovarelor polichistice si sarcina! Mai poti ramane insarcinata? Ce riscuri exista!

Sindromul ovarelor polichistice este o afectiune hormonala frecvent intalnita la femei. Multe dintre cele care sufera de sindromul ovarelor polichistice intampina dificultati in a ramane insarcinate si prezinta risc crescut de aparitie a complicatiilor in perioada celor noua luni de sarcina. Printr-o atenta supraveghere si prin tinerea sub control a afectiunii, multe femei care au sindromul ovarelor polichistice pot ramane insarcinate si pot aduce pe lume bebelusi sanatosi.

Ce este sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este o afectiune care apare atunci cand ovarele produc o cantitate mai mare de hormoni masculini, numiti androgeni. Sindromul ovarelor polichistice afecteaza menstruatia, fertilitatea si chiar aspectul unei femei.

Sindromul ovarelor polichistice are trei caracteristici principale:

  • Ciclul menstrual neregulat, ceea ce inseamna ca ovulatia nu se produce in momentul in care ar trebui sa aiba loc;
  • Excesul de androgini care pot duce la aparitia parului in exces pe fata si pe suprafata corpului, afectand aspectul exterior al femeii;
  • Ovarele polichistice se extind si contin multe saculete, numite foliculi, umplute cu lichid, care inconjoara ovulele.

Alte simptome ale sindromului ovarelor polichistice sunt dificultatea in a concepe, cresterea in greutate, acneea si ingrasarea tenului, subtierea si caderea parului, rezinstenta la insulina.

Sindromul ovarelor polichistice si infertilitatea

O femeie care sufera de sindromul ovarelor polichistice poate intampina greutati in a ramane insarcinata, din cauza nivelului crescut de hormoni masculini, care impiedica producerea ovulatiei.

Atunci cand o femeie care sufera de sindromul ovarelor polichistice isi doreste sa aduca pe lume un copil, va trebui sa inceapa cu o serie de schimbari in stilul de viata.

 

  • Scaderea in greutate chiar si cu 5-10% va creste semnificativ sansele aparitiei unei sarcini;
  • Mancatul sanatos este o alta conditie esentiala pentru femeile care sufera de aceasta afectiune, dar isi doresc sa devina mame;
  • Sportul ar trebui sa faca parte din programul zilnic;
  • Monitorizarea ovulatiei si programarea raportului sexual in perioda fertila.

In cazul in care toate aceste schimbari in stilul de viata au fost facute si sarcina intarzie sa apara, orice femeie care isi doreste sa ramana insarcina va trebui sa faca teste de fertilitate la recomandarea doctorului si sa urmeze un tratament medicamentos pentru fertilitate.

Atunci cand nici tratamentele cu medicamente nu dau rezultate, operatia prin care se indeparteaza o portiune mica din testul care produce excesul de hormoni masculini, ar putea fi solutia pentru o femeie care vrea sa ramana insarcinata.

Ultima varianta la care recurg femeile care isi doresc copii, insa nu pot ramane insarcinate, este vertilizarea in vitro, o procedura care ofera cele mai multe sanse de a concepe.

Insa, prin adoptarea unui stil de viata sanatos sau prin tratamente pentru infertilitate, cele mai multe femei care sufera de sindromul ovarelor polichistice ajung sa ramana insarcinate.

Sindromul ovarelor polichistice si sarcina

O femeie care sufera de sindromul ovarelor polichistice risca sa se confrunte cu o serie de complicatii in perioada sarcinii. Printre cel mai frecvent intalnite probleme pe care le intampina acestea se numara: pierderea sarcinii, tensiune arteriale marita pe perioada sarcinii, diabet gestational, nastere prematura.

In cazul femeilor cu sindromul ovarelor polichistice, cei mai multi doctori vor recomanda operatia de cezariana datorita faptului ca, de obicei, bebelusii sunt mai mari decat ar fi normal pentru varsta gestationala.

Orice femeie gravida care sufera de sindromul ovarelor polichistice va trebui sa fie atent supravegheata pe perioada celor noua luni de sarcina de catre doctorul sau. Riscul aparitiei acestor complicatii poate fi redus prin monitorizarea simptomelor si o ingrijire suplimentara in perioada sarcinii.

Sursa foto:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele