Sarcina

#sarcina #copii # temeri sarcina # teama de sarcina

Ti-e teama de sarcina? Iata principale motive ale temerilor tale

Orice femeie care se pregateste sa devina pentru prima data mama se lasa prada nelinistii si se gandeste cat de mult i se va schimba viata dupa acest moment.

Desi unele temeri pot fi pe deplin justificate, exista si temeri irationale, fara nicio baza reala.

Iata cateva din motivele invocate de femeile care amana momentul in care vor deveni mamici.

1. Teama de durere

Majoritatea gravidelor se tem ca nu vor suporta durerea din momentul aducerii pe lume a bebelusului. Acestea si-au construit falsa impresie ca travaliul si nasterea inseamna numai durere, iar aceasta idee a fost perpetuata in timp, plecand de la povestirile prietenelor, mamai sau vecinelor. Dincolo de acest aspect, majoritatea mamicilor uita sa aminteasca si partea placuta a procesului, cea in care isi iau pentru prima data bebelusul la piept si simt inimioara batundu-i cu putere.

Medicii subliniaza ca dincolo de cauzele de natura functionala ale durerii exista si cauze de natura emotionala. Astfel, frica de nastere poate amplifica durerea. Un ajutor nepretuit il pot oferi cursurile prenatale.

2. Teama pentru viata bebelusului

Foarte multe mamici se tem ca vor pierde sarcina, insa medicii dau toate asigurarile ca dupa primele 14 saptamani de sarcina riscurile privind peirderea unei sarcini scad considerabil.

Viitoarea mamica trebuie sa aiba o stabilitate emotionala si sa isi canalizeze energia intr-o directie pozitiva, deoarece stresul poate afecta dezvoltarea fatului.

3. Teama de necunoscut

Mamicile se tem sa nu apara complicatii in momentul nasterii, dar au si alte intrebari cum ar fi "cat va dura", "cum se va produce", "in cat timp imi pot reveni".

Progresele inregistrate in medicina ultimilor ani, investigatiile din timpul celor noua luni de sarcina si posibilitatea anesteziei epidurale sunt motive suficiente pentru ca mamicile sa se mai linisteasca.

4. Teama mamei ca va da nastere unui copil cu handicap

In perioada sarcinii, viitoarea mamica consulta tot felul de surse, urmaresc emisiuni de specialitate si se lasa influentate de zvonuri sau experientele neplecatute din jur. Totusi, studiile arata ca 97% dintre nou-nascuti se nasc fara niciun fel de problema.

Daca iti doresti sa previi riscurile, atunci evita sa faci efort, sa te stresezi, sa te obosesti, sa fumezi, sa bei cafea si renunta la orice alt obicei pe care il consideri daunator pentru dezvoltarea bebelusului.

5. Teama mamei ca va ramane fara serviciu

Intr-o perioada marcata de criza economica, foarte multe mamici se tem ca odata cu decizia de a avea un copil renunta la serviciul obtinut cu greu.

Legal, patronii nu pot concedia o mama care a stat in concediu de crestere a copilului; pe cale de exceptie acest lucru se poate intampla daca se restructureaza postul sau firma da faliment.

Practica a demonstrat ca foarte multe femei nu mai au locurile de munca diponibile la intoarcerea din concediu postnatal.

Totusi, amanarea momentului in care poti deveni mama doar pe considerente financiare nu este justificata. In acest mod s-ar putea sa nu mai devii niciodata mama.

Foto: yourpregnancychart.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului