Sarcina

#sarcina #sarcina ectopica # simtome #sarcina extrauterina

Tot ce trebuie sa stii despre sarcina extrauterina (ectopica)

Daca un ovul fertilizat se fixeaza in afara uterului, sarcina ce rezulta se numeste ectopica sau, in limbaj popular, sarcina extrauterina. Iata si cum se intampla: dupa conceptie, ovulul calatoreste de-a lungul trompelor spre uter. Daca femeia are probleme cu trompele ( blocaje, rupturi, etc) ovulul nu isi va mai urma corect calea si se va opri in trompe, continuand sa se dezvolte acolo.

In alte situatii, mai rar, ce-i drept, un ovul se fixeaza in ovar, in cervix, direct in abdomen sau chiar in cicatricea rezultata de pe urma unei cezariene anterioare. In unele situatii si mai rare, femeia poate avea doua sarcini dezvoltandu-se in acelasi timp: una normala si una ectopica, aceasta situatie poarta denumirea de sarcina heterotopica si devine mult mai probabila daca femeia a urmat tratamente de fertilizare (cum ar fi cele in vitro).

Din nefericire, daca sarcina este una actopica, nu se cunosc variante de mutare a embrionului din trompele in uter, singura optiune este intreruperea imediata a sarcinii. De altfel, o sarcina ectopica nediagnosticata la timp va duce la cresterea embrionului pana in momentul in care trompele se vor rupe, ceea ce va duce la sangerare si dureri extrem de puternice iar daca sangerarea este prea mare, femeia este expusa riscului de a muri. Din fericire insa, cele mai multe sarcini extrauterine sunt diagnosticate la timp.

Care sunt simptomele sarcinii extrauterine (ectopice)?

De obicei sarcinile extrauterine sunt descoperite atunci cand femeia acuza dureri si are simtomele acestei afectiuni, adica undeva in a sasea sau a saptea saptamana de la concepere. In alte cazuri, mai rare, ce-i drept, sarcina evolueaza fara simptome in primul trimestru si este descoperita abia la prima ecografie.

Simptomele pot varia foarte mult de la persoana la persoana si depind de cat de mult este avansata sarcina sau daca sarcina ectopica a provocat ruperea trompelor (caz in care femeia trebuie transportata de urgenta la spital). Uneori sarcinile ectopice nu pot fi detectate cu ajutorul testelor de sarcina, asa ca orice durere sau simptom dintre cele ce urmeaza trebuie sa reprezinte un semnal de alarma!

Continuarea pe Lyla.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare