Sarcina

#probleme stomatologice #probleme stomatologice sarcina #dantura sarcina #tratament stomatologic

Tratamente stomatologice periculoase in sarcina

Igiena orala zilnica ramane obligatorie in sarcina, iar vizitele la stomatolog trebuie programate periodic, indiferent de conditia ta. Insa exista cateva tratamente stomatologice care sunt contraindicate cand esti gravida, deoarece pot afecta fatul si pot da nastere unor complicatii grave. Radiografiile si anesteziile dentare, procedurile de albire a dintilor, dar si alte tratamente trebuie evitate sau facute cu mare precautie atunci cand esti gravida!

Exista cateva probleme stomatologice frecvente in sarcina, un exemplu in acest sens fiind gingivita. Uneori, aceasta afectiune se poate transforma in boala pariodontala. Aceste probleme dentare pot fi si trebuie tratate de urgenta la stomatolog.

Multe femei gravide evita sa mearga prea des la stomatolog de teama ca procedurile care li se fac acolo sa nu le afecteze sarcina.

Este important sa stii ca nu toate tratamentele sunt periculoase si ca vizitele periodice la stomatolog te feresc de dezvoltarea unor boli care pot fi de doua ori mai periculoase pentru fat decat teama de a te prezenta la medic.

Iata care sunt tratamentele stomatologice pe care trebuie sa le eviti sau pe care medicul stomatolog te va sfatui sa le amani pana dupa nastere!
 

Radiografiile dentare


Radiografiile presupun expunerea ta la raze X, care s-au dovedit a fi nocive pentru evolutia sarcinii, in special in anumite etape ale ei.

Radiografiile dentare nu sunt complet interzise in aceasta perioada, chiar daca unii medici prefera sa nu le recomande deloc gravidelor.

Se pare ca perioada cea mai vulnerabila sau supusa riscurilor asupra fatului este primul trimestru de sarcina. Ulterior, aceasta procedura se poate face in conditii de siguranta, daca se iau masurile necesare de protectie .
 

Anesteziile dentare


Cele mai multe anestezii dentare au actiune locala, adica substantele folosite actioneaza doar in zona in care se lucreaza. Din acest motiv, ele sunt realizate de unii stomatologi chiar si in sarcina. O mica parte din aceste substante patrunde insa in tot organismul. Chiar daca ponderea este mica, substantele pot ajunge prin placenta, la fat si pot avea efecte nocive asupra lui.

Anesteziile dentare totale sunt complet interzise in sarcina, iar in privinta celor locale, este indicat sa ceri sfatul medicului si sa vezi daca nu cumva se poate ca lucrarea sa sufere o amanare pana dupa nastere, pentru a sta mai linistita.
 

Proceduri cosmetice stomatologice (albire)


Chiar daca nu exista dovezi legate de efectul substantelor folosite in procedurile cosmetice dentare, asa cum este si albirea, asupra sarcinii, medicii sunt de parere ca este mai bine sa fii precauta si sa stai departe de astfel de proceduri in cele noua luni.

Nu exista niciun studiu finalizat legat de efectele secundare pe care substantele folosite in albirea profesionala, sau in alte tipuri de tratamente cosmetice, le-ar putea avea asupra fatului. Aceasta este si marea teama a stomatologilor, care nu isi pot da seama daca realizarea acestor proceduri poate duce la complicatii de sarcina sau nu, mai ales ca exista speculatii legate de efectele nocive pe care peroxidul de carbamida, o substanta intalnita in majoritatea produselor, le-ar putea avea asupra gravidelor.

Tratamentele stomatologice de lunga durata, complicate, protetice, chirurgicale, sunt interzise in timpul sarcinii. In cazul in care este o situatie urgenta, dureroasa, medicii apeleaza la temporizarea afectiunilor si amana tratamentul propriu-zis pana dupa nastere.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Sfatul expertului