Sarcina

# dezvoltare celule stem #celule stem

Un individ se dezvolta din celulele stem initiale, iar crearea omului din celule stem incepe de la fertilizarea ovulului

Prin reproducere si diferentiere au luat nastere peste 200 de tipuri diferite de celule stem, cum ar fi, printre altele, celulele sangelui, celulele muschiului, celulele nervoase. Chiar si dupa nastere, celulele stem ne ajuta sa crestem. Celule stem sunt responsabile pentru regenerare, repararea ranilor si vindecarea bolilor.

 

Celulele stem recoltate la nastere nu au suferit nicio leziune a ADN-ului, precum cele din maduva osoasa sau sange periferic. Conform cercetatorilor, anumite boli ale imbătranirii, precum arteroscleroza isi fac aparitia abia cand celulele stem devin prea batrane, iar leziunile incearca sa se repare de la sine.

Cel mai bun moment pentru recoltarea celulelor stem este la nastere. Sangele ombilical a fost utilizat in tratamentul debutului de diabet, leziunilor cerebrale infantile si tulburarilor hematopoietice, precum si in corectarea si regenerarea sistemului imunitar in cazul imunodeficientei.

Celule stem incep sa migreze, fiind transportate din fluxul sanguin in maduva osoasa in ultimul trimestru de sarcina.

Cordonul ombilical contine milioane de celule stem. Aceste celule stem se pot recolta la nastere, procedura nu induce nicio durere sau disconfort pentru mama si copil.

Datorita potentialului lor de dezvoltare ridicat, celulele stem din cordonul ombilcal se pot dezvolta intr-o mare varietate de celule. Sistemul imunitar, tesuturile organelor si celulele sangelui se dezvolta din celule stem.

Comparativ cu celulele stem din maduva osoasa sau din sangele periferic, celulele stem recoltate la nastere nu au suferit modificatii genetice sau de mediu, sunt tinere si au varsta pacientului de la care au fost recoltate. Concentratia celulelor stem mezenchimale este deosebit de ridicata in tesutul din cordonul ombilical. Ele au un mare potential de diferentiere si pot astfel sa se dezvolte in diferite tesuturi. Mezenchimalele sunt celule precursoare, care se pot dezvolta intr-o o varietate de tipuri de celule, de exemplu tesuturi conjunctive, tesuturi cartilaginoase, chiar si muschi si tendoane.

Celulele stem din cordonul ombilical sunt aplicate in medicina clasica a celulelor stem, dar si in medicina regenerativa.

O caracteristica speciala a acestor celule stem tisulare sunt proprietatile lor care influenteaza sistemul imunitar. Un alt avantaj in aceasta privinta este potentialul de utilizare de catre intreaga familie. In timp ce posibili primitori de celule stem din cordonul ombilical, in afara de donator, sunt, in primul rand, fratii, celulele stem din tesutul ombilical reprezinta o alta sursa posibila de sanatate pentru alte rude apropiate. Exista o posibilitate mai mare in cazul celulelor stem din tesutul din cordonul ombilical sa poata fi folosite nu numai pentru frati, ci si pentru parinti si bunici, in tratamentul anumitor boli.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele