Sarcina

#probleme sarcina uter bicorn #probleme uter bicorn #malformatii uter # uter bicorn #sarcina

Uterul bicorn si riscurile in sarcina

Sarcina este un aspect important in viata femeii si in viata de familie in general. A da nastere unui copil poate sa fie unul dintre momentele cheie al vietii femeii. Toate posibilele probleme care pot sa apara in timpul sarcinii, dar si la nastere trebuie prevenite. De aceea, un control amanuntit inainte de a ramane insarcinata este un must. Asa poti afla daca te numeri printre femeile care au uter bicorn si poti lua din timp masuri pentru a preveni problemele de conceptie sau alte probleme in timpul sarcinii.

Ce este uterul bicorn?

Uterul bicorn este un uter care are forma unei inimi. In timp ce uterul normal are roma de para. Uterul bicorn poate fi mai pronuntat, impartindu-se aproape in doua cavitati separate, in timp ce pentru altele deformarea acestuia este putin vizibila si nu implica probleme majore in timpul sarcinii. Uterul bicorn este o malformatie aparuta inca de cand fatul se dezvolta in burta mamei, si nu o problema ce apare in cursul vietii.

Cate femei au aceasta forma a uterului?

Statisticile spun ca doar 3% dintre femeile din intreaga lume au aceasta problema. Cele mai multe dintre acestea pot ramane insarcinate, insa vor avea nevoie de tratamente speciale. Exista insa si un numar mare de femei care sunt infertile, din cauza acestei malformatii. Cea mai frecventa problema insa, care apare in cazul femeilor ce au uter bicorn este pierderea sarcinilor sau imposibilitatea ca ovulul fecundat sa se ataseze de peretele uterin.

Probleme care pot sa apara in cazul femeilor cu uterul bicorn

Cele mai multe femei in aceasta situatie au probleme in a duce sarcina la termen. De asemenea, cele care reusesc sa duca sarcina la termen sunt nevoite sa nasca prin cezariana deoarece peretii uterini nu se largesc suficient pentru a-i permite fatului sa treaca.

De asemenea, in multe cazuri fatul este pozitionat incorct in momentul nasterii, fi cu picioarele inainte fie transversal, ceea ce duce din nou la nasterea prin cezariana.

Astfel, femeile care au aceasta malformatie au nevoie de ingrijiri speciale si controale de rutina mai dese in timpul sarcinii si de o supraveghere atenta in timpul nasterii, dar si dupa aceasta.

Cum se detecteaza prezenta acestei forme a uterului

In cazul femeilor cu uter bicorn pot apare simptome precum:

  • menstruatii neregulate;
  • pierdererea sarcinilor (in unele cazuri acestea fiind multiple);
  • dureri in timpul menstruatiei;
  • disconfort abdominal;
  • durere in timpul sexului.

Pentru o diagnosticare corecta a aceste malformatii se efectueaza:

  • ecografii transvaginale
  • RMN
  • examen pelvian

In cele mai multe cazuri insa, aceasta malformatie a uterului este detectata in timpul sarcinii sau dupa ce o femeie pierde mai multe sarcini si merge la medic pentru control. Acest lucru se intampla deoarece multe dinter femei nu isi fac contrale de rutina sau ecografii de-a lungul vietii.

Tratament

Se poate face o operatie chirurgicala care sa modifice forma uterului, pentru o sarcina fara probleme. Potrivit studiilor, 88% dintre femeile care apeleaza la interventia chirurgicala reusesc sa ramana insarcinate si sa duca la capat o sarcina fara probleme.

Cu toate acestea, chiar si cele care apeleaza la operatie pentru refacerea uterului sunt atent supravegheate de medic pe tot parcursul sarcinii, deoarece este considerata in continuare o sarcina cu risc mare.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului