Supermame

#learning hub #mame blogger #lucia radu simota #mamicaautentica # mama antreprenor #super-mame

Super-mame: Lucia, o mamica autentica si care ii ajuta pe copii sa creasca mari

Lucia este o mama care a reinventat timpul. Are doi copii, un blog de mamica "autentica" asa cum isi spune, o afacere dedicata copiilor si care ii solicita o multime de timp si atentie, se prefectioneaza ca grafician, este speaker la diverse conferinte fiind implicata in numeroase proiecte si reuseste sa le faca pe toate zi de zi. Cum? Ne va spune ea cate ceva din secretele care o fac sa aiba atata energie zi de zi.

Lucia Radu-Simota, mama, trainer, grafician si antreprenor, are experienta de 10 ani in dezvoltarea de programe de educatie nonformala pentru adulti si copii, in domenii precum managementul de proiect, arta digitala, competente digitale de utilizare calculator si internet, formare de formatori si antreprenoriat. Si are doar 32 de ani. Insa energia de a face lucrurile sa se miste o are din adolescenta. Adica de la 16 ani, cand s-a angajat prima oara, ca ospatarita, si de cand si-a dat seama ca isi doreste sa schimbe lumea. A urmat cursurile de Administratie Publica la Universitatea Bucuresti, insa nu a ajuns politician cum si-ar fi dorit in adolescenta. Mai bine, am spune, deoarece de ceva timp face ceva care chiar poate schimba lumea. 
 
Dezvolta programe educationale pentru copii prin www.learninghub.ro, programe menite sa ii ajute pe cei mici sa faca conexiunile intre notiunile predate in scoala si realitatea de zi cu zi, intre dorinte, asteptari, nevoi si posibilitati reale, pentru a ii pregati pentru viata. "De cand am devenit mama am inceput sa simt mult mai profund diferentele existente intre nevoile si dorintele copiilor si oferta educationala existenta pe piata, atat cu privire la continut, cat si cu privire la metode", a explicat tanara mama cum a ajuns sa puna bazele acestui proiect. 
 
Mai pe larg despre businessul Luciei si tainele antreprenoriatului, ne spune chiar ea intr-un interviu acordat Acasa.ro: 
 
Cum ti-a venit ideea afacerii tale?
Lucrez de acasa de 5 ani, de cand am devenit mama prima oara. Initial ajutand sotul in proiectele lui, cu imagini si ilustratii din zona de design grafic. Apoi usor usor m-am specializat si am inceput proiectele mele ca grafician, lucrand online, de acasa, cu mici intreruperi cand am devenit mama a doua oara.  
 
 
Care au fost primii pasi si cat a durat pana ai pus in practica ideea?
Afacerea pe care o dezvolt acum, in paralel cu proiectele de design grafic, este de cursuri si ateliere pentru copii si parinti si copii. Am inceput sa lucrez efectiv la concept dupa ce am capatat mai multa independenta, adica dupa ce ambii copiii au ajuns la gradinita cu program lung. Afacerea in sine a luat nastere in octombrie 2015, anterior avand colaborari diverse in domeniu. 
 
Ce aduce nou businessul tau?
In primul rand, la modul general, am putea spune ca LearningHub beneficiaza de metode noi de tip learning by doing, invatam din mers pe masura ce lucram/experimentam/ne jucam. Dar mai sunt si cateva lucruri specifice, importante: 
  • cursul de programare este unul de programare C#, care pregateste copiii, cu adevarat, pentru o cariera in domeniu. Nu predam Scratch intrucat acesta invata copiii mai degraba asamblarea bucatilor de cod, decat scrierea lor si intelegerea codului.
  • cursul de design grafic aduce notiuni de editare fotografie, lucrul cu obiecte vectoriale si principii de design, estetica, proportii si compozitii, nu se limiteaza la un program software si nu incurajeaza pirateria, intrucat lucram cu software gratuit.
  • cursul Junior cercetator imbina matematica cu fizica sprijinind copiii in realizarea conexiunilor dintre realitate si concepte teoretice.
  • cursul Junior antreprenor, este mai mult decat educatie financiara, intrucat isi propune in primul rand ridicarea incredere in sine a copiilor, o componenta sine qua non a unui antreprenor, si apoi introduce si elemente financiare, dar si economice, de marketing si management.
  • atelierele pe care le tinem parinte-copil urmaresc sa ii reuneasca si sa le ofere un moment de conectare in jurul temelor alese. Nici aici nu ne dezicem si nu ne limitam la a mazgali planse, ci introducem probleme de logica si curiozitati din univers, pentru ca din fiecare moment petrecut la noi, atat parintii cat si copiii sa invete ceva, cat de mic.
Ce dificultati ai intampinat ca antreprenor?
Dificultatile intampinate au fost pe doua planuri: locatiile inchiriate, care nu mereu au corespuns exigentelor noastre, de aceea ne-am si mutat pana acum deja de doua ori, dar si dificultati in a ajunge la targetul pentru care am lansat cursurile - copii 6-12 ani, cu atat mai mult cu cat am inceput de la zero.
 
Cum reusesti sa te imparti intre a fi mama si a fi antreprenoare?
In principiu copiii sunt fericiti la gradinita toata ziua, iar eu lucrez de acasa sau merg la intalniri. Se intampla insa sa am nevoie sa lucrez si seara si in weekend, sa ii mai iau cu mine la evenimente, la fel cum se intampla sa fie ei acasa bolnavi. Cum ma impart? Daca sunt ei acasa bolnavi, lucrez pe somnurile lor, sau pe timpul cat sunt ocupati cu o activitate - in general aici introduc o activitate/jucarie noua, care sa ii tina putin ocupati.
Daca am nevoie sa lucrez extra sau sa ii iau cu mine, le explic situatia si le dau un timeframe, cat dureaza activitatea si ce se va intampla iar apoi le dedic loc timp special ca si compensare - facem ceva impreuna (un joc) sau le citesc o poveste in plus etc ...
 
Daca ar fi sa o iei de la inceput, ai schimba ceva?
As incepe mai devreme.
 
Te-ai mai intoarce la birou?
Nu, niciodata, este primul raspuns care imi vine, atata timp cat vorbim de birou cu program 9-17. Insa sunt deschisa catre proiecte stabile care sa imi ofere flexibilitate ca orar si sentimentul contributiei sociale. Un birou, ofera totusi o stabilitate financiara, care nu e de neglijat. 
 
 
Ce planuri de viitor ai?
Pe termen scurt, gandesc si planific Scoala de vara 2016, plus alte evenimente punctuale, ale noastre sau la care am fost invitata ca speaker. Pe termen mediu si lung, imi doresc sa ajung la o baza cat mai mare de copii, pentru a le arata ca profesorii si chiar materia de scoala poate fi "altfel" in fiecare zi. In plus, intemeirea unui centru propriu pentru desfasurarea activitatilor.
 
Ce mai putem spune despre Lucia? Spune chiar ea esentialul. "Sunt pasionata de desen si pictura si sunt dependenta de zambetul copiilor mei, de 3 si 5 ani."
 
Pe Lucia o mai gasiti si pe mamicaautentica.wordpress.com unde scrie cu pasiune despre realitatile vietii de mama, de femeie, despre copii si despre tot ceea ce ma pasioneaza si cred ca ar fi util si pentru altii, si, dupa cum vedeti, sunt foarte ancorata in realitate, intrucat consider ca numai intelegand realitatea, o putem transforma in vis". 
 
Fotografii: Arhiva personala Lucia Radu-Simota

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului