Cresterea copilului

#copii # educatie copil #parinte autoritar # parinte autoritar impact copil

Esti un parinte autoritar? Efecte pe termen lung asupra dezvoltarii copilului

Stilul parental pe care il adopti in cresterea si educarea copilului are un impact foarte puternic asupra dezvoltarii lui. Chiar daca multi parinti considera ca a adopta o pozitie autoritara si stricta in fata copilului este cea mai buna metoda de a creste un copil ascultator si responsabil, specialistii sustin ca efectul este tocmai invers. Stilul parental foarte strict are un impact negativ asupra dezvoltarii psihice si emotionale a copilului, cu mari repercusiuni si in plan social!

Scaderea stimei de sine

Atunci cand iti cresti copilul intr-un mediu extrem de autoritar, in care tu ai intotdeauna ultimul cuvant de spus, il privezi de sansa de a a-si exprima opinii, pareri si de a emite judecati de valoare.

El crede ca opiniile lui nu au nicio valoare pentru tine sau pentru ceilalti si ca sunt inutile, iar stima lui de sine sufera simtitor.

Scaderea increderii in forte proprii

Atunci cand este certat aproape din orice, este mustrat si pedepsit pentru orice gafa, il privezi de una dintre cele mai importante metode de capata incredere in sine - greseli. A gresi este omenesc si chiar util in dezvoltarea copilului, atat timp cat i se explica ca poate invata multe din ele si i se arata cum sa le evite pe viitor.

Copilul crescut de parinti stricti sufera de complexe de inferioritate fata de ceilalti. Nu are voie sa ia decizii, tot ce spune nu este luat in seama si nu are voie sa-si urmeze propriile instincte, decat sa se supuna regulilor impuse de tine.

Izolarea sociala

Copilul crescut intr-un mediu autoritar are tendinta de a deveni un singuratic. Parintii stricti au tendinta de a fi foarte atenti si selectivi in alegerea prietenilor si persoanelor care-l inconjoara pe copilul lor. Nu sunt dispusi sa ii asculte si nu au timp si disponibilitate sa le ofere sprijinul si ghidul necesar in a dezvolta o viata sociala activa.

Copilul crescut de un parinte strict ajunge sa fie izolat social, nu reuseste sa se integreze in grupuri si ajunge sa fie un introvertit. Este predispus la depresie, anxietate si la alte afectiuni psihologice.

Frustrarea si pasivitatea

Parintii autoritari au tendinta de a fi perfectionisti si de a avea asteptari foarte mari de la copii. Ei au impresia ca doar asa vor creste un copil inteligent, descurcaret si care va reusi in viata.

In realitate, asteptarile prea mari si dorinta de a avea un copil perfect nu fac decat sa il transforme intr-un frustrat, care nu are voie sa isi exprime pareri si sentimente sau sa ia initiativa in nimic.

Parintele autoritar limiteaza independenta copilului si ii induce ideea ca fiecare are un scop in viata si un rol pe care trebuie sa il urmeze. Copilul creste si se incredere in valorile pe care le impui tu, ca parinte.

Devine pasiv, nu are initiativa si nici nu e dornic sa experimenteze lucruri noi, deoarece nu a fost lasat sa faca acest lucru. Acest lucru il va afecta la maturitate, cand va fi pus in fata unor situatii noi si nu va stii sau putea sa reactioneze si sa le faca fata.

Cel mai important este sa adopti un stil parental echilibrat in cresterea si educatia copilului si sa nu mergi niciodata pe extreme. Lasa copilul sa se exprime liber si sa devina independent, sa greseasca si sa invete din tot ce experimenteaza nou. Toate aceste lucruri sunt foarte importante in dezvoltarea lui si in transformarea intr-un adult responsabil si implinit.


Foto: freeprintablebehaviorcharts.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului