Cresterea copilului

#sarcina #gravida #substante toxice

Expunerea gravidei la substante toxice

Copiii ai caror mame au avut un nivel mai ridicat de expunere la o substanta toxica s-au confruntat cu probleme de dezvoltare mentala  si alte probleme neurologice .


Megan Horton, un cercetator de la Universitatea Columbia, a testat un grup de 348 de mame care erau mai des expuse la substante pesticide . Copiii acestor femei au fost, dupa o anumita perioada de timp,  evaluati cu ajutorul unor teste psihologice, dar si fizice, iar rezultatul a fost ca acesti micuti, la varsta de 3 ani erau subdezvoltati atat psihic cat si fizic tocmai din cauza expunerii mamelor la substante toxice .


Pesticidele, mercurul care se gaseste in peste, fumul de tigara si chiar poluarea zilnica sunt factori care dauneaza grav dezvoltarii unui copil, iar medicii ne sfatuiesc, pe cat posibil, sa ne ferim de aceste lucruri.


Cum poti evita expunerea la substante chimice


Renunta la fumat


Fumul de tigara contine mai mult de 2500 de compusi chimici, iar fumatul activ, dar si cel pasiv, este la fel de nociv atat pentru mama, cat si pentru bebelus. Totusi, pentru ca bebelusul este in formare si este mic si supus foarte multor riscuri, el este mult mai sensibil in fata substantelor chimice continute de tigara.


Evita carnea de peste


Intoxicatia cu mercur nu  o afecteaza doar pe gravida, ci si pe fat. Daca in cazul adultului mercurul provoaca probleme la nivelul rinichilor si a tractului gastrointestinal, in viata intrauterina, mercurul poate avea un efect devastator asupra sistemului nervos central. Daca reuseste sa supravietuiasca, fatul poate sa aiba probleme de invatare, retard mental si surditate.


Pestii care contin cea mai mare cantitate de rechin sunt pestele sabie, rechinul si scrumbria, iar care continfoarte putin sunt: somonul, stridiile, calamarul, platica, crevetii, merluciusul si somnul.


Evita alimentele prelucrate


Carnea procesata (salamul, sunca presata etc) sau conservele cat si alte alimente din comert au in compozitia lor foarte multe ingrediente chimice care pot sa afecteze dezvoltarea optima a fatului.  Spre exemplu, produsele care se gasesc sub denumirea de light au in compozitia lor aspartam,  un ingredient care inclocuieste zaharul, care in cazul bebelusilor provoaca retard mintal, comportament agresiv si chiar tendinte suicidale pe masura ce cresc.


Renunta la fructele si legumele din comert


Din pacate,  fructele si legumele din magazine sunt aduse din tari cum ar fi Turcia sau Olanda si sunt „fabricate” in cantitati industriale  cu ajutorul fertilizatorilor chimici. In plus, aceste alimente sunt modificate genetic, ceea ce inseamna ca nu prea mai aduc organismului niciun beneficiu.


Incearca sa procuri fructele si legumele din surse sigure, de la taranii care le lasa sa se dezvolte in ritmul propriu. Gaseste o persoana care sa fie dispusa sa iti vanda aceste produse naturale (lapte, oua, fructe, legume etc) pentru a-ti mentine sanatatea la cote optime.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului